Tallinna tehnikaülikooli ökonomistina lõpetanud Hololei palus teisipäeval Mõõdukate juhilt kahepäevast mõtlemisaega ning lubas otsustada majandusministri kohale asumise hiljemalt neljapäevaks.

Puhkusel viibiv Hololei lubas vormistada oma otsuse kirjalikult enne neljapäeval toimuvat Mõõdukate juhatuse koosolekut, ütles teisipäeval ajakirjanikele Rahvaerakonna Mõõdukad esimees Toomas Hendrik Ilves.

Ilvese sõnul on Hololei majandusministri kohale sobiv kandidaat, seda on tõestanud tema senine tegevus riigikantselei eurointegratsioonibüroo juhatajana.

“See, et Eesti on jõudnud Euroopa Liidu liitumisläbirääkimistel kõige edukamate riikide sekka, on suures osas ka Henrik Hololei teene. Ta on üks tublimaid Eesti riigiametnikke,” ütles Ilves.

Ilves on veendunud, et Hololei võtab majandusministri koha vastu. Mõõdukate esimees teavitas teisipäeval erakonna valikust ka teisi koalitsioonipartnereid.

“Nii Isamaaliidu esimees Mart Laar kui ka Reformierakonna esimees Siim Kallas kiitsid valiku heaks,” sõnas Ilves.

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni aseesimehe Liina Tõnissoni sõnul võib Henrik Hololei saamine majandusministriks tähendada, et Toomas Hendrik Ilves hakkab juhtima kahte ministeeriumi.

Tõnisson ütles Aktuaalsele Kaamerale, et Hololei on aastaid töötanud välisministri otseses alluvuses ning see võib raskendada tal enda maksma panemist.

Tõnissoni sõnul võib Hololei ministriks saamisel ulatuda Ilvese mõju ka majandusministeeriumi. Sisuliselt võib see tähendada, et Ilves saab endale kaks ministrikohta.

Henrik Hololei on sündinud 1970. aasta 1. aprillil, tal on elukaaslasega kaheaastane tütar. Hololei on lõpetanud Tallinna tehnikaülikooli majandusteaduskonna tootmise juhtimise ja ökonoomika alal. Aastatel 1992-1993 on Hololei õppinud Taanis Aarhusi ülikoolis politoloogiat ja rahvusvahelist majandust. Võõrkeeltest valdab ta inglise, soome ja vene keelt.

Majandusministri kandidaatidena kaalusid Mõõdukad veel ka riigikogu liiget ja Jõgeva endist maavanemat Meelis Paavelit, riigikogu liiget ja Mõõdukate aseesimeest Rein Järvelille ja Harku vallavolikogu esimeest Allan Kiili, kes on varem töötanud sotsiaalministeeriumis ja Hiiu abimaavanemana.

Senine üks tõenäolisemaid majandusministri koha kandidaate, riigikogu liige ja Jõgeva endine maavanem Meelis Paavel on Mõõdukate valikuga rahul ja loodab, et Hololei võtab pakutud koha vastu.

Paaveli sõnul oli tema nime üleskerkimine seoses majandusministri kandidaadi otsimisega talle suur au.

“Ent tähtsam kui minu isik on see, et majandusministri ameti saab inimene, kes suudab seda keerukat valdkonda hästi juhtida. Henrik Hololei suudab,” ütles Paavel BNS-ile saadetud avalduses.

Paavelit toetas majandusministri kandidaadina suur osa Mõõdukaid ja tema isik ei tekitanud suurt vastuseisu ka teistes koalitsioonipartnerites.

Mõõdukast majandusminister Mihkel Pärnoja, kellele pannakse eeskätt süüks skandaale Eesti Raudtee ja Narva Elektrijaamade erastamisel, teatas reedel tagasiastumisest. Pärnoja kavatseb minna tagasi riigikogusse.

“Kui uus majandusminister ei tule riigikogu Mõõdukate fraktsioonist, siis peab Pärnoja naasmisel lahkuma parlamendist tema asendusliige Ivar Tallo. Tallo on üks tublimaid riigikogu liikmeid ja ma olen kindel, et riigikogust lahkumise korral leiavad Mõõdukad temaga uue koostöövormi,” sõnas Ilves.