Kaitsejõudude peastaabi teatel sõltub radari kokkumonteerimine ilmast, kuid kava kohaselt peaks töödega ühele poole jõutama jaanuari lõpuks, kirjutas Eesti Päevaleht.

Seejärel algab radari installeerimine ja testimine, mille kestus sõltub samuti ilmastikuoludest. Täiesti töökorras peaks radar olema veebruari keskel.

“Praegu oleme graafikus, kuid tugeva tuule korral radari ülespaneku aeg pikeneb,” ütles kaitsejõudude peastaabi pressiohvitser Georgi Kokošinski.

Lisaks primaarradarile FPS-117 ostab Eesti kaks väiksemat õhuseireradarit, mis annavad koos esimesega Eesti õhuruumis toimuvast täieliku ülevaate. Radarid ühilduvad õhuväel juba olemasoleva, USA valitsuselt kingiks saadud seiretehnikaga, mille on samuti tootnud Lockheed Martin.

Õhuväe ülem kolonel Teo Krüüner on öelnud, et radarite töölehakkamisega saab Eesti justkui silmad ning näeb esimest korda pärast taasiseseisvumist, mis meie õhuruumis toimub.

Kogu Eesti õhuseiresüsteem liidetakse Läti ja Leedu omaga, nii et Balti riikide õhuruumi saab jälgida terviklikult. FPS-117 primaarradar on nii võimas, et sellega saab jälgida ka Eesti lähiümbrust. Samasugune on kasutusel ka peaaegu kõigis NATO liikmesriikides.

“Töökorras radarid annavad meile tervikliku ülevaate Eesti õhuruumist,” ütles Kokošinski. “Radar võimaldab näha kõiki lennumasinaid, ka neid, mille transponder pole sisse lülitatud.”.