Monument avatakse Pärnu Vanas pargis, Kaitseliidu Pärnumaa maleva staabi vastas 23. novembril. Pärnu linnavalitsuse avalike suhete nõuniku Romek Kosenkraniuse sõnul on lõplikult paigas ka monumendi tekst: “II maailmasõjas Eesti riikliku iseseisvuse taastamise eest võidelnuile,” kirjutas Pärnu Postimees.

Vabadusvõitlejad pakkusid monumendi tekstina välja Jüri Uluotsa 1944. aasta 18. augustil lausutud sõnad: “Eesti aladel on peetud ida vastu 39 sõda. Neljakümnes sõda on praegu käimas. Au ja kuulsus neile, kes oma elu või tervise on jätnud võitluses Eesti eest!” Uluots oli tollal peaminister presidendi kohustes.

Pärnu linnavalitsus ei nõustunud teksti muutmisega.

Vabadusvõitluse Vääristamise Fondi juhatuse liige Kuno Raude ütles, et praegusel kujul ei tohiks monument kedagi riivata.

“Peab selgelt ja ühemõtteliselt teadma, et Pärnusse püstitatakse mälestusmärk Teises maailmasõjas Eesti riikliku iseseisvuse eest võidelnud eesti meestele,” ütles Raude.

“Mitte natsidele, kellega nendel meestel ei olnud mitte mingit pistmist. Igal mehel, ka juudil, oli ja on võõrandamatu õigus kaitsta oma kodu, oma peret, oma riiki. Ja igal rahval on vääramatu õigus oma vabaduse eest elu või tervise jätnud mehi mälestada talle sobival viisil,” lisas ta.

Venemaa juutkonna liidrid tegid pühapäeval pöördumise Iisraeli peaministri Ariel Sharoni poole, milles paluvad astuda samme Balti riikide vastu, kus nende sõnul toimub natside rehabiliteerimisprotsess.

Pöördumise ajendina viidatakse täpsemaid detaile esitamata “28. oktoobril Eesti võimude poolt langetatud otsusele rajada mälestusmärk kõigile Teises maailmasõjas hukkunud Eesti vabaduse eest võidelnutele”.

Tõenäoliselt pidasid nad oma kirjas silmas Pärnusse Kaitseliidu maja ette kavandatavat Eesti vabadusvõitlejate monumenti.