"Valkla külakogukond on elanud aastaid hirmu õhkkonnas, sest Valkla Kodust põgenenud psüühiliste erivajadustega inimesed ehmatavad ja ründavad kohalikke ning kuritarvitavad võõrast vara. Ohtlikke abivajavaid inimesi ja kogukonda eraldab vaid võrkaed, mis ei hoia reaalselt kedagi kinni. Töötajate kvalifikatsioon on kõikuv ning seadus ei näe täpselt ette, kuidas saab personal isegi kohtumääruse alusel isikuid kinni hoida. Kogukond on jäetud üksi ja valdkonna eest vastutav sotsiaalkaitseminister ei sekku," ütles Vabaerakonna saadik.

Monika Haukanõmme sõnul on probleemi võimalik lahendada suurte kombinaat-hoolekandeasutuste muutmisega väiksemateks ja paremini turvatud üksusteks ning muuta seadusandlust nii, et võimalik oleks kasutada elektroonilist valvet ja sundi.

"Selge on see, et igas psüühilistele haigustele suunatud hoolekandeasutuses ei saa olla täisvarustuses politseinikku. Elektrooniline valve võimaldaks põgenejaid aga kiiresti leida ja valve alla tagasi toimetada. Personali õigused valvatava ja kolmandate isikute kaitsmiseks peavad olema selgemini sõnastatud," leidis vabaerakondlane.

"See ohtlik probleem ei ole vaid Valkla küsimus. Endale ja teistele ohtlikud kliendid põgenevad pidevalt ka Tallinnas asuvast psühhiaatrilisest kliinikust. Kas tõesti peab ootama, kuni keegi saab viga või surma?" küsis Haukanõmm.