“Viimastel kuudel on minu poole pöördunud palju inimesi ettepanekuga kandideerida erakonna esimeheks. Olen võtnud iga ettepanekut ja soovitust tõsiselt, eriti väärtuslikuks olen aga pidanud esitatud põhjendusi. Ma tahan kõiki siinkohal tänada, seda puhtast südamest ja siiralt,” kirjutas Haukanõmm Facebookis.

“Olen otsustanud, sel aastal ma erakonna esimeheks ei kandideeri, kuid minu aeg kindlasti tuleb,” kinnitas Haukanõmm.

“Usun, et sel aastal, kui ees ootavad KOV valimised, on Artur [Talvik — toim], kui kohalike kogukondade eestkõneleja meie erakonna jaoks loogilisim valik,” avaldas ta oma soosiku.

Kuna Vabaerakond oma nimekirjadega kohalikele valimistele ei lähe, ei saa Haukanõmme sõnul uus esimees tagada erakonnale nendel valimistel protsendipunkte, kuid ta saab ja peab tõstma esiplaanile kohalike inimestega arvestamise teema ning veenma ühiskonda, et Vabaerakonna vaade detsentraliseeritud Eestile on õige valik.

“Ma usun meie riiki, kus inimesele luuakse võimalused hakkama saamiseks, neil on olemas kaasaegsed teadmised ja oskused toimetulekuks ja arenguks ning kus ühtegi inimest ei jäeta nn rongilt maha, kui riigi arengut pidurdavaid üleliigseid isikuid,” arvas Haukanõmm.

Ta leidis, et Vabaerakond peab taastama rahva usalduse riigi vastu. “Seda tuleb teha avatud meelega, pidades silmas tulevikku. “Tulevik on ainuke asi, millele tuleb otsuseid tehes mõelda, sest tulevikus elame me ise, meie lapsed ja lapselapsed, eksisteerib meie riik.”

Haukanõmm märkis, et tulevikku vaadates tuleb säilitada kaine meel. “Me ei saa lubada tähti taevast, kui saame inimestele pakkuda tegelikkuses vaid teleskoopi, st populism ei tohi juhtida meie tegusid. Kõik muutub meie ümber ning meil erakonnana peab olema taipu ja oidu käia nendega kaasas ning veelgi olulisem — osata muutusi ette näha, sest eriti ohtlik on teha poliitiliselt olulisi otsuseid seda unustades.”

Ta avaldas lootust, et uus esimees ja uus juhatus parandavad erakonnasisest usaldust ja koostööd, rahuldumata pisimuudatuste tegemisega.

Haukanõmm ootab uuelt esimehelt erakonna ideelise vundamendi ehk vabakonservatiivse suuna kindlustamist, mis seisneb selles, et erakond pakub tasakaalu, kaitseb vabadust ja traditsioone, kuid säilitab sealjuures ka avatuse ja uuendusmeelsuse.

Seni on Vabaerakonna juhiks kandideerimisest teatanud Artur Talvik ja Jevgeni Krištafovitš.

Vabaerakonna üldkogu toimub 23. aprillil Eesti Rahva Muuseumis.