Keskerakonna Tartu piirkonnas pikemat aega väldanud sisetüli päädis 8. novembril otsusega, et Rand kirjutab tagasiastumisavalduse, mille esitab aasta viimasel tööpäeval, kui piirkonna juht Jaan Toots on täitnud nende kokkulepet.

Eile selgus, et Rand ei esitanudki Tartu linnasekeretärile valmiskirjutatud tagasiastumisavaldust.

"Põhjus seisneb selles, et kokkulepet, mis 8. novembril Tartus sõlmiti, ei täidetud. Midagi täiendavat mul öelda ei ole," ütles Rand Delfile.

Väidetavalt oli kokkuleppe üheks tingimuseks see, et Toots leiab Rannale teise töökoha. Rand seda kinnitama ei soostunud. "Kokkulepet ei täidetud. Punkt," ütles ta lakooniliselt.

Ranna väitel on Toots seisukohal, et ta on kokkuleppest kinni pidanud. "Meil on selles küsimuses erinevad arvamused," märkis Rand, keda ootab täna ees uus vestlus Tootsiga.

Küsimusele, kas on veel siiski võimalik, et Rand lahkub abilinnapea kohalt, vastas ta jaatavalt. "Kõik on võimalik."

Toots polnud Delfile telefoni teel kättesaadav.

Tartu linnapea Urmas Klaas (Reformierakond) ei soovinud koalitsioonipartneri sisetüli kommenteerida. "Uudis on võrdlemisi värske ja eelistan enne Keskerakonnaga suhelda," märkis ta.

Varem on Klaas Delfile öelnud, et Tartu linna asutuste konkursside võimaliku tulemuse sidumine Keskerakonna sisemiste konfliktide ja nende võimalike lahendustega on meelevaldne. "Avalikud konkursid on ja peavad olema avalikud ning läbipaistvad," rõhutas ta. "Kui Monica Rand soovib osaleda mõnel linnaga seotud avalikul konkursil, siis ta peab seda tegema samadel tingimustel teiste kandidaatidega ja valik tehakse parima kandidaadi kasuks."

Klaasi kinnitusel on kõne all olnud võimalus, et Monica Rand osaleb linnale kuuluva SA Tartu Perekodu Käopesa juhatuse liikme avalikul konkursil. "Kas ta seda teeb ja milline on tema eduperspektiiv, ei ole võimalik tänasel päeval ennustada. Käimasolev konkurss ei saa olla Keskerakonna-siseste kokkulepete objektiks," toonitas linnapea novembris.

Sisetüli Keskerakonna Tartu piirkonnas

Septembris sai Jaan Tootsist Aadu Musta asemel Keskerakonna Tartu piirkonna juht. Näiliselt väikesest parteisisesest muudatusest kasvas suurem verevahetus. Oktoobri esimeses pooles jõudis meediasse, et ilmselt jäävad senised abilinnapead Rand ning Lepajõe töökohast ilma, kuna Toots heitis neile ette, et nad ei tegele piisavalt erakonnaga.

Kui Lepajõe oli oma sõnavõttudes tagasihoidlikum, siis Rand ütles korduvalt, et vabatahtlikult oma ametist ei lahku.

8. novembril kogunes Tartus Keskerakonna sealse piirkonna juhatus ja volikogu fraktsioon. Arutelul osalesid ka erakonna esimees Jüri Ratas, aseesimees Mailis Reps ning peasekretär Mihhail Korb. Ligi viis tundi kestnud koosolekul jõuti Monica Rannaga kokkuleppeni, et Rand esitab aasta viimasel tööpäeval tagasiastumisavalduse ja lahkub 1. jaanuarist ametist.

Rand kinnitas eile ERR-i uudisteportaalile, et läheb täna tööle, kuna teine osapool ei ole novembris loodud kompromissi kokkulepet täitnud.

Esialgu soovis Toots ametist priiks saada ka teise keskerakondlasest abilinnapea Madis Lepajõe, ent kuna tema on haiguslehel, siis tema osas ei ole kokkuleppeni jõutud ega seda ka tingimata otsitud.