Yana Toom süüdistas Monica Randa selles, et Keskerakond eile Tartus valitsusest välja puksiti. "Ta ei allunud erakonna juhatusele otsusele, et tal tuleb ametist lahkuda. Kui me vaatame kogu loo kronoloogiat, siis andis just tema kõige tugevama panuse koalitsiooni lagunemisse," ütles Toom.

"Kui me valime, mis on tähtsam, kas erakonna sisekliima või võim, siis muidugi esimene," lisas Toom. Randa paneb kriitika imestama, sest Toom peaks tema sõnul olema teadlik Ranna panusest erakonnale.

"Minule teadaolevalt ei ole Yana Toom suhelnud erakonna ega linnajuhtimise teemal ei minu ega Madis Lepajõega, kuidas ta saab siis teada, kuidas tegelikult lood on? Viimane kord kui Toomi nägin, oli Europarlamendi valimiste eel, kui aitasime piirkonna naistega tikutopse kleepida. Minul ei olnud probleemi Yanale appi minna ja praktiliselt südaööni kleepida. Küll ei olnud seal näha tema praeguseid tublisi toetajaid." ütles Rand Delfile.

Yana Toomil jätkus kiidusõnu aga Jaan Tootsile. "Tema eestvedamisel ollakse aktiivsed ja tehakse head tööd. Usun, et selles osas pole ka Aadu Mustal Tootsile midagi ette heita," ütles Toom täna hommikul.

Ranna hinnangul on Tootsi "hea töö" tulemus just see, et Tartu linnavalitsuses lähipäevil enam Keskerakonnale asja ei ole. "Viimastel päevadel välja astunuid ei ole ainult üks. Sisekliima on erakordselt halvaks muutunud just Tootsi ajal," ütles Rand Delfile.

Ranna toetajad lahkuvad

Peale eelmisel kolmapäeval toimunud Monica Ranna Keskerakonnast väljaheitmist on vabatahtlikult erakonnast lahkunud mitmed Tartu keskerakondlased, kes on Monica Randa toetanud. Mõni on lahkunud ka juba enne seda.

"Ma tunnen teda kui head ja meeldivat inimest ja mulle ei meeldi, mis temaga tehti," ütles 15. jaanuaril erakonnast lahkunud endine jalgpallikoondislane Ivan O´Konnol-Bronin Delfile.

Ta ütles, et lahkumise põhjuseid oli mitu, kuid just viimastel kuudel avaliku tähelepanu all toimuv võiuvõitlus oli viimane piisk kannatuste karikasse. O´Konnel-Bronin oli erakonda kuulunud 2015. aastast ja kandideerinud vaid korra - 2015. aastal, kui sai 53 häält.

Temaga samal päeval lahkus parteist veel teinegi jalgpallitegelane - jalgpalliliidult hõbemärgi teeninud endine pallur Boriss Hrabrov, kes oli parteilane olnud pea kaheksa aastat.

Kaks päeva hiljem lahkus parteist ka Tartu volikogu sotsiaalkomisjoni liige Nadežda Aleksandrova, kes kahel korral volikokku kandideerinud ning kokku pea 240 häält saanud.

Juba detsembris lahkus erakonnast veel mõni, kuid vähem tuntud, ent üle poolesaja hääle toonud erakondlane. Ühega neist võttis Delfi ka ühendust, ent ta ei soovinud teemat kommenteerida.

Monica Rand ütles Delfile, et talle on mitu inimest saatnud sõnumeid, et tema toetuseks lahkutakse erakonnast. "Ma olen öelnud, et ärge siis minu pärast lahkuge," selgitas Rand oma imestust.

Jaan Toots aga lahkumistes muret ei näe. "Meile tuleb ikka rohkem juurde kui lahkub. Sel kuul on välja astunud viis inimest, aga juurde tulnud kaheksa," ütles ta, et peab väga täpselt arvet.

"Kümne aasta pikkune töö on minema visatud"

Oktoobris keerlema hakanud skandaaliga on Toots Ranna sõnul hävitanud Keskerakonna viimase aastakümne töö "lihtsalt sellepärast, et maksta kätte mingite valimisteaegsete konfliktide eest".

Rand arvab nimelt, et Tootsi viha tema vastu sai alguse mullusest riigikogu valimiskampaania perioodist, kui erakonna telgi juures väike konflikt tekkis. Toots on neid väiteid tõrjunud.

Tootsi võimuvahetuse põhjuseks on aga mõned kohalikud poliitikud pakkunud hoopis seda, et abilinnapeana töötades pole Rand piisavalt populaarsust kogunud. Nad on tublid inimesed, aga töötavad pigem nagu tavalised ametnikud.

Seda selgitab ka Monica Ranna ja Madis Lepajõe äärmiselt kesine valimistulemus viimastel riigikogu valimistel. Üle aasta abilinnapeana ametis olnuna said nad Keskerakonna kohalikus nimekirjas kõige kehvemad tulemused - kahest parimana sai Rand nimekirja kolmanda numbrina 160 häält. Näiteks linnapea Urmas Klaas (Reformierakond), kelle puhul oli teada, et riigikokku ta pigem ei lähe, sai üle 6000 hääle.

Keskerakond tahab aga järgmistel valimistel teha selgelt parema tulemuse. Selleks on vaja leida linnavalitsusse poliitikuid, kellega paistaks Keskerakond Tartus välja. Kes oleks valmis ise välja paistma.

Rand sai valesti aru?

Rand aga ütleb, et erakonna esimees Jüri Ratas on öelnud, et kõige olilisem erakondlik panus üleüldse on töö koalitsioonis. "Mina isiklikult panustasin 2018-2019 erinevate infopäevade, rahvakohtumiste ja telgikampaaniate korraldusse ning kindlasti ei saa väita, et ma ei ole ka erakonda teeninud," kommenteeris Rand.

Rand ütleb, et oli korduvalt öelnud, et koostöö on võimalik ka Tootsi juhtimisel, aga keegi ei võtnud kuulda.

"Piirkonna esimehe roll ei ole mitte ainult piirkonna esindusnägu olla vaid juhtida piirkonna tööd, osaleda reaalses juhtimises, arendada suhtlust, korraldada infopäevi, liikmetele ühisüritusi. Praegune Tartu piirkonna esimees ei soovinud võtta vastutust linnavalitsuses, tema läbimõtlemata tegevustest algasid probleemid," ütles ta.

Kriitikanooli on tal ka partei juhatuse suunas. "Juhatus oleks võinud kuulata mõlemat osapoolt ning kui oleks öeldud konkreetselt välja, et Jaan, sina tegeled piirkonnaga. Monica, Madis, Aadu - Teie vastutate linnavalitsuses ja omavahel hakkate koostööd tegema. Siis ei oleks neid probleeme olnud," arvas Rand lihtsaimaks lahenduseks, mis võinuks piirkonda päästa.