Võrreldes 2010. aastaga suurenes linnapolitsei tehtud protokollide arv mokatubakat tarvitanud alaealistele mullu lausa 50 protsenti, kirjutab Pealinn. "Teise või kolmanda klassi poisid pistavad endale juba tubakakotikese põske, 12-13-aastased tüdrukud tarbivad sama palju sigarette ja mokatubakat kui sama vanad poisid. Kõige noorem vahele jäänud tüdruk oli 11-aastane," rääkis mupo koolivalve osakonna vaneminspektor Kätlin Müürsepp. Tema sõnul on huuletubaka tarvitamine noorte seas üha levinum, asendades varasemat koolide juures suitsetamist. "Mokatubaka eelis õpilaste jaoks on see, et nikotiiniannuse kättesaamiseks ei pea minema koolimajast välja suitsetama ja pakikese võib panna endale huule alla, ilma et keegi märkaks," rääkis Müürsepp. "Kui oleme koolides mokatubaka kahjulikkusest rääkimas käinud, on õpilased ise meile tunnistanud, et sellega on väiksem tõenäosus vahele jääda. Samas on mokatubaka nikotiinitase 2-2,5 korda suurem kui sigarettidel."

Jalgpallurid kõige hullemad

"Kui suitsu sisse hingata, läheb see kõigepealt kopsudesse, mokatubaka kotikeses on aga klaasitükikesed, mis teevad igeme katki ja nikotiin pääseb otse vereringesse," lisab mupo juhataja Monica Rand. Sõltuvus tekib seetõttu kiiremini kui tavasigarettide puhul.

Müürsepa sõnul levis komme mokatubakat pruukida noorte seas just "tänu" sportlastele. "Noored sportlased väidavad, et huuletubakas lõõgastab pärast trenni," lausus Müürsepp. "Eriti tarvitavad seda jalgpallurid, kes kardavad samas hirmsasti treenerile vahelejäämist."

Huuletubakat hakkasid esmalt tarbima nn eliitkoolide õpilased, samas näiteks Lasnamäe oli sellest tükk aega puutumata.

Lisaks tarvitamisele müüvad õpilased ise oma koolides huuletubakat. Olukord on seda hullem, et täiskasvanud tohivad huuletubakat küll omada, kuid selle müük on Eestis keelatud.
"Mokatubakat diilerid on nii põhikooli- kui ka keskkooliõpilased, enamasti poisid," selgitab Müürsepp. "Teistele noortele müüakse huuletubakat nii tükikaupa kui ka karbiga, see maksab 3-3.50 eurot karbitäis. Tihti ei tea väiksemad lapsed, mida nad ostavad, ning neile müüakse juba kasutatud huuletubakat, mis on kellegi teise suust läbi käinud. Lapsed ei usu seda, kuid see on tõsi, eriti koolides, kus müüakse tükikaupa või sõber jagab."

Näpuharjutus narkoäriks

"Mokatubakaga äritsemine tundub olevat teatud noortele justkui näpuharjutus tulevasteks väljakutseteks," nendib Polma. "Kuskil on üks suurem müüja ning poisid "õpivad" koolis müües ametit. Diilerite põhilised kohtumiskohad on aga Solarise, Viru ja Kristiine keskuste ümber. Lasnamäel tabasime ühe poisi, kes tunnistas, et koolide läheduses käiakse autodest mokatubakat müümas."

Lisaks saavad õpilastest diilerid huuletubakat Rootsist või laevade pealt. "Seda ostavad nii vanemad kui ka õpilased ise," märgib Müürsepp. "Mõni lapsevanem arvab, et mis seal ikka teha, et kui laps tarvitab, siis ma parem ostan talle tubakat ise."

Kui laps keelatud kraamiga vahele jääb, tuleb sellest tema vanemaid teavitada. Müürsepa sõnul ulatub vanemate suhtumine seinast seina. "Mõni ütleb, et sinna pole midagi parata, et laps tubakat tarbib, et sellises vanuses noorele ta enam ju peksa ei anna," räägib ta. "Mõni aga tänab helistamise eest ja lubab lapsega tegeleda."

"Üks vanem tuli kohale ja sõimas meid kõiki läbi, et poeg sai trahvi tubakatoote tarvitamise eest," lisab Rand. "Ema kaebas meid lausa kohtusse, kuid meie võitsime ja ta pidi maksma lisaks trahvirahale ka kaitse- ja menetluskulud."