Kolmapäeval on linnavalitsusel plaanis eraldada reservfondist kesklinna valitsusele üle 2,35 miljoni krooni hüvitise maksmiseks AS-ile Rukon seoses Mere puiestee 5 asuva endise ohvitseride maja rendilepingu lõpetamisega.

Korraldusega teeb linnavalitsus kesklinna valitsusele ülesandeks tasuda Rukonile 2.353.982 krooni hoones teostatud renoveerimistööde eest.

Korraldus on koostatud OÜ Aik Projekti eksperthinnangu alusel, mis käsitles perioodi 1993. aastast kuni 1998. aastani.

Tallinn eraldas Rahva Usaldusega seostatavale AS Rukonile reservfondist 2,5 miljonit krooni ohvitseride maja rendilepingu lõpetamiseks juba mullu oktoobris, kinnitades, et summa vastas eksperthinnangule, mille linn lepingu lõpetamise eel tellis.

AS Rukon taotles rendilepingu lõpetamise eest alguses 3,3 miljonit krooni.

Mõis rõhutas toona, et 2,5 miljonit krooni ei ole veel AS Rukonile antud ja firma ei saa raha kätte enne, kui on täiesti selge, et sellise summa maksmine on õigustatud.

Mullu 20. detsembril jättiski linn Rukoni hüvitusest ilma, makstes reservfondi selle tulemusel lisandunud 2,5 miljonit krooni välja restruktureerimise tulemusel koondatavate töötajate hüvituseks.

Rukonilt hüvitusraha äravõtmine oli Mõisa sõnul põhjendatud, kuna linn ei saavutanud rentnikuga lepingu lõpetamise üle läbi rääkides konsensust.

Ohvitseride maja vajab Mõisa hinnangul ulatuslikke investeeringuid.

Samas ei suuda praegune rentnik sellist investeeringut tagada ja on huvitatud vaid rendilepingu lõpetamisest ja suure hüvituse saamisest. “Nad soovivad kiiresti lahkuda ja kähku raha saada,” nentis Mõis siis.

Rendilepingu lõpetamise algatasid vene loomingulised kollektiivid, kelle teatel polnud võimalik lagunevas majas ja kõrge üürihinna tõttu viia läbi proove ega korraldada kontserte.

Tallinna ohvitseride majana tuntud Vene kultuurikeskust rentis tähtajatult AS Rukon, mille juhtide ja omanike hulka kuuluvad Vitali Haitov ja Gennadi Ever.

Haitovi sõnul investeeris Rukon Vene kultuurikeskuse hoone kapitaalremonti 3,226 miljonit krooni, mis on fikseeritud ka 1995. aasta alguses sõlmitud rendilepingus.

1993. aastal Vene kultuurikeskuse haldamiseks asutatud AS-i Rukon omanikeringi kuuluvad ärimees ja Tallinna linnavolikogu liige Gennadi Ever (50 protsenti), ajalehtede Estonija ja Vesti väljaandja Rukon Info (25 protsenti) ja Ülevenemaaline Laevastiku Traditsioonide ja Reliikviate Fond (25 protsenti).