Res Publica fraktsiooni aseesimehe ja riigikogu kultuurikomisjoni liikme Indrek Raudse sõnul hüvitab riik alates tuleva aasta algusest kogu keeleõppe maksumuse vastavalt valitsuse kehtestatud mahu ja hinna piirmääradele, teatas Res Publica fraktsiooni meedianõunik BNS-ile.

“Tasuta keeleõpe on eelkõige neile elanikele, kes on väljendanud oma lojaalsust riigile ja soovivad saada kodakondsust,” lausus eelnõu riigikogu menetlusse üle andnud Raudne.

Keeleõppe hüvitamine toimuks eelnõu algatajate sõnul haridus- ja teadusministeeriumi volitatud asutuse kaudu vastavalt isiku avaldusele, kes on positiivselt sooritanud nii keeleksami kui ka põhiseaduse ja kodakondsuse seaduse tundmise eksami.

Hüvitamist saab seaduse jõustudes taotleda kolme kuu jooksul pärast eksamit ning õpe peab toimuma koolitusluba omavas erakoolis.

Kuni 2005. aasta 31. detsembrini maksab poole keeleõppe kuludest kinni PHARE programm, sama palju tasub ka riik. Eksami sooritajatele tagatakse tasuta keeleõpe aga juba tuleva aasta 1. jaanuarist.

Tuleval aastal on keeleõppe hüvitamisega kaasnevad kulud riigieelarvele hinnanguliselt kolm miljonit krooni.