Eesti kuuest eurosaadikust võttis kõige rohkem sõna Tunne Kelam, kel kogunes sõnavõtte täiskogu istungil aasta lõpuks 67. Kõige väiksema „skoori“ kogus Indrek Tarand, kes võttis sõna 13 korral.

Alljärgnevalt mõned teemad, mille kohta Eesti eurosaadikud sõna võtsid.

*Tunne Kelam (IRL, Euroopa Rahvapartei (kristlike demokraatide) fraktsioon), 67 sõnavõttu täiskogu istungil.

Mis teemadel sõna võttis? Euroopa ühendamise rahastu - üleeuroopaline transpordivõrk, Leedu veokite diskrimineeriv tollimine Venemaa piiril, Venemaa surve idapartnerluse riikidele, Tuumaoht ja inimõigused Põhja-Koreas.

Juhuslik stiilinäide tsitaadina: “Hoolimata Kiievi ametlikust positsioonist, on Ukraina rahvas otsustanud pöörata näo Euroopa poole ning on selge, et see otsus on lõplik.“ Kelam 12. detsembril, kui arutlusel oli Vilniuse tippkohtumise tulemused ja idapartnerluse tulevik, eelkõige seoses Ukrainaga.

*Siiri Oviir (Keskerakond, Euroopa Demokraatide ja Liberaalide Liidu fraktsioon), 51 sõnavõttu täiskogu istungil

Millistel teemadel sõna võttis? Sooline tasakaal börsil noteeritud äriühingute tegevjuhtkonda mittekuuluvate juhtorgani liikmete seas, hariduse ümbermõtestamine, kohalikud asutused ja kodanikuühiskond, patsiendi ohutus.

Juhuslik stiilinäide tsitaadina: „Pean oluliseks, et Euroopa abifondi vahendid ei väheneks, kuna abivajajate hulk on kahjuks endiselt väga suur – rohkem kui 40 miljonit eurooplast ähvardab suur materiaalne puudus ning nelja miljonit kodutuks jäämine, ligi 120 miljonit eurooplast ähvardab vaesus ning sotsiaalne tõrjutus.“ Oviir 11. juunil, mil teemaks oli Euroopa abifond enim puudustkannatavate isikute jaoks.

*Kristiina Ojuland (Reformierakond (tänaseks parteist lahkunud), Euroopa Demokraatide ja Liberaalide Liidu fraktsioon), 37 sõnavõttu täiskogu istungil

Millistel teemadel sõna võttis? Olukord Kesk-Aafrika Vabariigis Infosüsteemide vastu suunatud ründed, ajakirjandus- ja meediavabadus maailmas, ELi ja Hiina suhted, naistevastane vägivald Indias, Läänemere tursavarude mitmeaastane kava.

Juhuslik stiilinäide tsitaadina: „Ilma mingisuguse kahtluseta on EL-ist saanud kõige olulisem inimõiguste kaitsjast suurjõud maailmas. Selle pärast on meil tohutu moraalne kohustus jätkata samal rajal ning mitte sulgeda oma silmi tõsiste inimõiguste rikkumiste ees kogu maailmas“ Ojuland 10. detsembril, mil oli teemaks inimõigused maailmas aastal 2012 ja ELi sellealane poliitika.

*Ivari Padar (SDE, Sotsiaaldemokraatide ja demokraatide fraktsioon), 22 sõnavõttu sõnavõttu täiskogu istungil

Mis teemadel sõna võttis? Ühise põllumajanduspoliitika rahastamine, haldamine ja järelevalve, põllumajandustoodete ühine turukorraldus, kaadmiumi sisaldavad kantavad patareid ja akud, maksupettuste, maksudest kõrvalehoidumise ja maksuparadiiside vastane võitlus.

Juhuslik stiilinäide tsitaadina: „Tubakadirektiivis toodud sätted võivad esmapilgul tunduda karmid ja põhjendamatud, kuid nad õigustavad üht tähtsamat eesmärki - hoida noori eemal tubakatoodete kasutamisest. Euroopa Parlament ei saa tegutsematult pealt vaadata ühe kasvavat trendi noorte suitsetamise osas, me peame viivitamatult hakkama noori ohtudest teavitama.“ Padar 8. oktoobril, mil teemaks oli tubaka ja seonduvate toodete tootmine, esitlemine ja müük.

*Vilja Savisaar-Toomast (Keskerakonna ridades sai europarlamenti, nüüd reformierakondlane. Euroopa Demokraatide ja Liberaalide Liidu fraktsioon), 20 sõnavõttu.

Mis teemadel sõna võttis? Euroopa ühendamise rahastu, regionaalpoliitika kui laiemate riiklike toetusskeemide osa, ühine kalanduspoliitika, üleeuroopaline transpordivõrk.

Juhuslik stiilinäide tsitaadina: „Eestis on aastaid mootorrattaid kontrollitud ning seeläbi suurendatud liiklejate ohutust. Tagades, et meie teedel liiklevad tehniliselt korras kahe- ja kolmerattalised, säästame inimelusid – nii mootorratturite kui ka kõikide teiste liiklejate elusid. Positiivne on ka täiskogu otsus toetada minu ettepanekut kanda tehnoülevaatuse kehtivuse kohta märge sõiduki registreerimisdokumentidesse, sest nii lihtsustame tavaliiklejate elu ka teistes liikmesriikides sarnaselt Eestiga.“ Savisaar-Toomast 2. juulil, mil oli teemaks mootorsõidukite ja nende haagiste korraline tehnoülevaatus.

*Indrek Tarand (üksikkandidaat, Roheliste/Euroopa Vabaliidu fraktsioon), 13 sõnavõttu täiskogu istungil

Mis teemadel sõna võttis? Ühise julgeoleku- ja kaitsepoliitika rakendamine - Euroopa kaitsesektori tehnoloogiline ja tööstuslik baas, Euroopa Liidu institutsioonide asukohad, USA NSA järelevalveprogrammid, järelevalveorganid eri liikmesriikides ja mõju ELi kodanike eraelule, ELi Arktika piirkonna strateegia.

Juhuslik stiilinäide tsitaadina: „EL peab end suureks inimõiguste eest võitlejaks, sõnavabaduse kaitsjaks. Samal ajal peame tunnistama, kuidas meie „strateegiline partner“ trahvib, vangistab või muul moel kiusab taga inimõiguslasi, keskkonnaaktiviste ja laiemas mõistes kogu kodanikuühiskonda. EL ei jätka seepeale mitte ainult tavapärast suhtlemist Venemaaga, vaid müüb neile veel ka relvi. Sel moel Venemaad puudutava probleemistikuga tegelemine ei too tulevikus mingit kasu Vene-EL-i suhetele. Ceterum censeo, Prantsusmaa müüs venelastele Mistral-klassi sõjalaeva ja ma olen veendunud, et nad ühel hetkel kahetsevad seda otsust.“ Tarand 10. oktoobril, mil teemaks oli õigusriiklus ja inimõigused Venemaal, eriti seoses ksenofoobia ja homofoobiaga.