Kaitseväe ja kaitseliidu veteranid, kes on käinud välismissioonil või saanud vigastada Eestis teenistuses olles, saavad taotleda KredExi vahendusel eluasemelaenu käendamist kuni 20 000 euro ulatuses.

Riiklik tagatis annab võimaluse teha laenu võttes väiksem esmane sissemakse, lihtsustades uue eluaseme ostmist või olemasoleva renoveerimist.

„Eesti ühiskond on tänu võlgu kaitseväelastele, kes on välismissioonidel Eesti julgeolekuhuve kaitsnud. Nad on teeninud ära riigi ja ühiskonna toe,“ ütles kaitseminister Urmas Reinsalu ministeeriumi vahendusel.

Seni kehtis eluasemelaenu käendus noortele peredele, noortele spetsialistidele ja tagastatud eluruumis elavatele üürnikele. Valitsuse määrusega lisati veteranid riiklikult tagatud elamumajanduslaenude sihtgruppide hulka.

Riiklik eluasemelaenu tagatis on osa möödunud aasta lõpus kinnitatud Eesti kaitseväe ja kaitseliidu veteranipoliitikast. Veteranipoliitika toob senisest ulatuslikuma toe missioonisõduritele, vigastatud sõjameestele ja nende lähedastele.

Kaitseministeeriumis on töös ka veteranipoliitika seadusemuudatuste pakett, millega on plaanis suurendada veteranidele makstavat vanaduspensioni ning töövõimetus- ja toitjakaotuspensioni.

Aastast 1995 on Eesti riik saatnud välismissioonidele 2300 kaitseväelast. Koos teenistusülesannete täitmisel või väljaõppes vigastada saanud kaitseväelaste ja kaitseliitlastega hõlmab veteranipoliitika ligi 2500 inimest ning nende lähedasi.

KredEx väljastab eluasemelaenu käendusi alates 2000. aastast. Käesoleva aasta 1. juuni seisuga on KredExi abil parandanud oma elutingimusi 15 072 noort peret, 8606 noort spetsialisti ning 70 tagastatud majas elavat üürnikku ehk kokku enam kui 23 748 leibkonda. 1. juuni seisuga oli nende laenuportfellide kogumaht 28,3 mln eurot.

Vabariigi valitsus tegi elamumajanduslaenude sihtgruppide määruses veel kaks täiendust: noore spetsialisti vanusepiiri tõsteti 35 eluaastale ja täpsustati noore pere definitsiooni.