Põhiseaduskomisjon otsustas panna presidendi poolt väljakuulutamata jäetud soolise võrdõiguslikkuse seaduse, võrdse kohtlemise seaduse, Eesti Vabariigi töölepingu seaduse, kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse ja kohaliku omavalitsuse volikogu valimise seaduse muutmise seaduse uuesti otsustamiseks riigikogu päevakorda kolmapäeval 11. märtsil, teatas riigikogu pressitalitus.

Komisjon jätkab arutelu seaduse üle homme, et otsustada, kas võtta seadus vastu muutmata kujul või mitte. Viimasel juhul tuleks seadus tagasi riigikogu menetlusse.

„Me soovime, et riigikogu fraktsioonid leiaksid siin demokraatliku konsensuse, kuivõrd presidendi kriitika oli suunatud asjaolule, et opositsioonil ei lastud antud küsimuses kaasa rääkida, ja et ei tekiks lõputut kohtuvaidlust. Selleks otsustasime võtta kuni homseni aja maha ja anda fraktsioonile võimaluse oma seisukohad läbi arutada. Kindlasti sooviksime vältida Keskerakonna edasist obstruktsiooni, mis võib venitada vaidluse Tallina valimiste legitiimsuse üle kaugesse tulevikku ja paneb kahtluse alla valimiste seaduslikkuse,“ ütles põhiseaduskomisjoni esimees reformierakondlane Väino Linde.

Komisjon kaalus võimaluse vahel asuda seadust muutma ja lahutada sellest eraldi eelnõuks valimisi ja omavalitsuste korraldus puudutav osa või võtta seadus vastu muutmata kujul, mis viiks edasise vaidluse tõenäoliselt riigikohtusse.

Riigikogu põhiseaduskomisjoni aseesimees Evelyn Sepp ütles täna pärast komisjoni istungit, et Keskerakonna fraktsioon toetab igati presidendi ettepanekut asuda muutma soolise võrdõiguslikkuse seadust, teatas Keskerakonna fraktsioon.

"Peame igati loogiliseks, et kaks eraldiseisvat teemat leiaks ka eraldi menetlemist,“ ütles Sepp. „Taotlesime valimiskorralduse käsitlemist eraldi eelnõuna ja probleeme ennetavat analüüsi juba eelmise menetluse käigus, kuid siis see ettepanek koalitsiooni toetust ei leidnud.

"Seega oleme nüüd lihtsalt alguses tagasi ja tunneme, et tegime omalt poolt kõik, et soolise võrdõiguslikkuse seaduse menetlus oleks kulgenud põhiseadusepäraselt ja et ei oleks võtnud nii piinlikku kuju, nagu see tänaseks on omandanud,“ lisas keskerakondlane.

Sepa sõnul ei ole kahjuks koalitsioon veel tänagi valmis tunnistama, et nad tegid midagi väga valesti ja et peale poliitilise tahte kehtib Eestis ka põhiseadus.

„Homselt istungilt ootame koalitsioonipoliitikute vastutustundlikku käitumist ja riigimehelikkust,“ sõnas Sepp. „Muus osas on Keskerakond alati valmis osalema parlamentaarses töös tulenevalt oma parimast tahtest ja parlamentaarsele riigile omastest käitumisnormidest lähtuvalt.“