Kell 16 algaval pressikonverentsil räägivad sotsiaalminister Tanel Kiik ja sotsiaalala asekantsler Rait Kuuse senistest arengutest, kuidas riik strateegilisi partnereid hasartmängumaksust rahastab ning annavad ülevaate ka edasistest sammudest.

Kiik saatis eile rahandusministeeriumisse kirja, kus tegi pihuks ja põrmuks eelmisel reedel väliskaubandus- ja IT minister Raul Siemi poolt Martin Helme nimel antud korralduse peatada maksed sotsiaalministeeriumiga lepinguid omavatele MTÜ-dele.

Kiik annab oma mitmeleheküljelise kirja lõpus Martin Helmele ultimaatumi: maksed olgu tehtud ja vastavad tõendid sotsiaalministeeriumisse saadetud homme kella kolmeks. Mis siis saab, sotsiaalminister ei täpsusta, kuid nõue on esitatud rasvases kirjas ja allajoonituna, mis näitab, et asja ei plaanita vist lihtsalt niisama jätta.

Oma argumentide pealt ütleb sotsiaalminister, et rahandusministeeriumil tuleb lõpetada õigusvastane tegevus ja tühistada viivitamatult riigi tugiteenuste keskusele antud õigusvastane korraldus maksete peatamiseks. „Riigi Tugiteenuste Keskusel tuleb maksta viivitamata Sotsiaalministeeriumi strateegilistele partneritele välja kehtivate taotluste rahuldamise otsuste kohased toetused. Maksete teostamise kohta palume saata Sotsiaalministeeriumile kirjalik kinnitus hiljemalt 17.07.2020 kell 15.00,“ ütleb Kiik kirjas.

Eilsel valitsuse pressikonverentsil sai teemast kuulda samuti erinevaid seisukohti. Martin Helme ütles, et tema ei kavatse makseid taastada ja mitte midagi ei juhtu, kui ta kella 15ks seda ka ei tee.

Peaminister Jüri Ratas ütles, et MTÜ-d ei saa ilma rahata jääda, küsimus olevat aga selles, mis allikate kaudu see leida. Justiitsminister Raivo Aeg ütles, et vaidluses selgub tõde.