Turvaliste riikide loetelu on üsna lühike: Euroopa Liidust Eestisse reisides ei kehti eneseisolatsioon uuest nädalast reisijatele Austriast, Belgiast, Hispaaniast, Hollandist, Iirimaalt, Islandilt, Itaaliast, Kreekast, Küproselt, Leedust, Liechtensteinist, Lätist, Norrast, Poolast, Prantsusmaalt, Maltalt, Saksamaalt, Slovakkiast, Sloveeniast, Soomest, Šveitsist, Taanist ja Ungarist.

Ülejäänud maailmast saabujatele kehtib hetkel endiselt kohustuslik eneseisolatsioon.

Infot Euroopa Liidu riikide ja eneseisolatsiooninõuete kohta uuendatakse igal reedel. Teave riikide ja nõuete kohta neist riikidest saabujatele asub välisministeeriumi lehel.

Valitsus arutab jätkuvalt ka Euroopa Liidu nõukogu soovitusi kolmandatest riikidest saabuvatele reisijatele piiride avamiseks.

Seoses koroonaviiruse levikuga soovitab välisministeerium tungivalt vältida reisimist, välja arvatud Euroopa riikidesse, kus nakatunuid on 15 või vähem inimest 100 000 elaniku kohta viimase 14 päeva jooksul ning kust naastes ei pea jääma eneseisolatsiooni.

Reisimisel tasub kinni pidada järgmistest põhimõtetest:

· Enne reisi planeerimist tasub vaadata sihtriigi nakkuskordaja infot välisministeeriumi kodulehelt;

· On kasulik viia end kurssi võimalike reisipiirangutega sihtriigis – info saamiseks saab tutvuda riikide infoga Reisi Targalt lehel ja Euroopa Liidu ReOpen portaalis. Vajadusel saab detailide täpsustamiseks võtta ühendust sihtriigi välisesindusega;

· Oma reis tasub registreerida välisministeeriumi Reisi Targalt lehel, et välisministeerium saaks võimalikest reisipiirangutest teavitada;

· Järgida Terviseameti soovitusi turvaliseks lennureisiks, et hoida enda ja teiste tervist – haigussümptomite esinemisel lükata reis edasi ja võtta ühendust perearstiga.

· Sõlmida reisikindlustus ning tutvuda hoolikalt kindlustustingimustega (k.a COVID-19 põhjustatud reisitõrgete korral);

· Asukohariigis järgida kohalike ametivõimude juhiseid ning hoida end kursis võimalike uute piirangutega;

· Reisilt naastes järgida Eestis kehtivaid reegleid, jälgida oma tervist ning võtta viiruskahtluse korral ühendust oma perearstiga.

· Oluline on arvesse võtta seda, et riik võib muuta riiki sisenemise ja seal viibimise tingimusi lühikese etteteatamisajaga. Täpsema info saamiseks sihtriigi tingimuste osas on soovitatav pöörduda välisriigi esinduse poole või välisriigi vastavate ametiasutuste poole.