Läinud neljapäeval avaldati meedias kolmekümne kolme estoonlase seisukohavõtt Aivar Mäed puudutava ahistamisskandaali suhtes. Toetajateks olid toona nii endised kui ka praegused rahvusooperi töötajad. Nood isikud nimetasid Eesti Ekspressis ilmunud kirjeldusi Mäe käitumisest "süüdistuseks ja laimuks", mis on "sügavalt kahjustanud meie kõikide mainet".

25.06 Aivar Mäed toetanud estoonlaste koosseis on järgmine:
Juuli Lill, Janne Sevtsenko, Helen Lokuta, Kristel Pärtna, Heli Veskus, Rene Soom, Priit Volmer, Reigo Tamm, Jassi Zahharov, Rauno Elp, Aare Saal, Mehis Tiits, Raiko Raalik, Heldur Harry Põlda, Mart Madiste, Mart Laur, Helgi Sallo, Voldemar Kuslap, Lea Liisbet Peterson, Helen Lepalaan, Riina Pikani, Ivo Sillamaa, Tarmo Eespere, Jaanika Rand-Sirp, Karin Andrekson, Silva Valdt, Riina Airenne, Mariliis Tõnström, Taimi Lume, Janne Johanson, Kerli Laaberg, Signe Järve, Kelli Neitsov.

Täna, nädal hiljem avaldatud toetuspöördumisel on allkirjutanuid aga kümme korda rohkem: Postimehes avaldatud nimekirjas on kolmsada nelikümmend üks isikut, Õhtulehes ühe võrra rohkem. Ka uues nimekirjas võis märgata nii praegusi estoonlasi kui ka lihtsalt kultuurivaldkonnaga seotud inimesi.

Mõlemat nimekirja uurides kerkisid esile mõningad küsimused.

Näiteks: lisaks sellele, et erinevad väljaanded kajastavad erilaadi numbreid, hõljub esile veel üks küsimärk - kuhu kadusid kaks möödunud nädalal Mäed toetanud estoonlast, Priit Volmer ning Jaanika Rand-Sirp?

Rahvusooper Estonia meediapäringute eest vastutav turundusjuht Siret Campbell märkis Delfile, et mõlemil olid tänasest nimekirjast puudumiseks iselaadi põhjendused.

"Kui Priit Volmer ütles, et ta ootab antud küsimuses ära asjade edasise menetluse, märkis Jaanika Rand-Sirp, et kuigi tema toetus Mäe suhtes püsib edasi, ei näinud ta vajadust teistkordsele pöördumisele oma allkirja anda," sõnas Campbell.

Ent miks esinesid erinevates väljaannetes erinevad arvud? Kui algselt oli nii Postimehe kui ka Õhtulehe nimekirjas sees Ted Edward Õunapi nimi, siis päeva jooksul oli ta Postimehes ilmunud loetelust kustutatud. Õhtulehe nimekirjas on ta neljapäevaõhtuse seisuga alles. Mis on selle juhtumi tagamaad?

Postimehe toimetusest märgiti, et Õunap olla ajakirjanikega ise ühendust võtnud ning oma nime listist eemaldada palunud. Ta olevat teadnud, kuidas ta nimi nimekirja sattus, ent soovis selle Postimehe veebilehelt kustutada. Delfile teadaolevalt pole Õunap Estonia kollektiiviga tööalaselt seotud.

Taustast

22. juunil avaldas Eesti Ekspress artikli, kus Estonia Rahvusooperi direktor Aivar Mäe kommenteeris tema suunas esitatud ahistamissüüdistusi. Ekspressi poole olid pöördunud mitmed Estonias töötanud ning väidetavalt Mäe-poolse ahistamisega kokku puutunud naisisikud, kelle süüdistuste põhjal alustas uurimist ka politsei.

Mäe on süüdistusi eitanud. Rahvusooperi direktor palkas end kaitsma vandeadvokaadi Paul Kerese, kelle sõnutsi on käesoleva juhtumi näol tegemist hävitusoperatsiooniga. Keres vihjas ühtlasi meediale, et Mäe meeskonnale on teada, kes selle algatuse taga olla võivad.