Koroonaviiruse tõttu jäävad ära ka suured massikogunemised seoses 9. maiga. Esmaspäeval andis Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart teada, et kutsub inimesi 9. mail koju jääma ja oma austuse väljendamiseks heategevuseks annetama. Täna ütleb ta esialgseid reaktsioone ja kommentaare lugedes, et inimesed saavad pigem aru ega pole pahased. “On olnud erinevad arusaamised, nagu seda oli ka oodata. Ja tõenäoliselt ka erinevad hinnangud. Aga tegelikult loodan väga, et suurem osa inimestest saavad aru, miks see vajalik on.”

Seega, Kõlvart ei pelga praegu, et tema üleskutse 9. mail mitte koguneda võiks suurt protesti tekitada. “Mina lähtusin sellest, et sõltumata, kas meid ootab eriolukorra pikendamine või mitte, siis selline massiline koosviibimine epideemia ajal on igal juhul ohuallikas. Isegi kui meil on praegu positiivne statistika, siis me oleme ju näinud, kuidas üks sünnipäev, üks võrkpallimatš või ühiselamu koosviibimine võib tekitada uue puhangu,” viitas Tallinna linnapea.

Seega pole Kõlvarti sõnul mõeldav, et epideemia ajal - ja mai keskel on meil jätkuvalt epideemia isegi positiivse stsenaariumi korral - inimesed massilisel koguneksid. “Seega arvasin, et keegi peab pöörduma inimeste poole ja sellise palve esitama.”

Kõlvart märkis, et paljud inimesed saavad nagunii ka ise aru, et praegu ei tohi veel koguneda. Kuid - ilmad lähevad päev-päevalt paremaks, inimesed muutuvad lootusrikkamaks, tänavatel hakatakse järjest enam liikuma, lisaks 9. mai emotsionaalne taust paljude inimeste jaoks ning seega ka soov seda tähistada, oli oht, et tullakse massiliselt välja. “Sellepärast tuli juba praegu, mitu nädalat enne 9. maid inimesi paluda ja neile selgitada. Keelamine pole antud juhul õige lähenemine. Keelamine võib vastupidise reaktsiooni tekitada,” rääkis Kõlvart.

Kui küsisime Kõlvartilt, mida ta ütleks poliitilistele oponentidele, kes võivad teda hakata süüdistama, et täitis Venemaa presidendi Vladimir Putini käsku, jättes tema eeskujul 9. mai ürituse ära, siis linnapea naeris. “Loomulikult ei saa mitte keegi väljaspoolt meile öelda, mida me peame tegema. Tähtis on see, kuidas meie olukorda näeme,” ütles Kõlvart.

Linnapea viitas, et arusaam 9. mai ürituse osas ei tekkinud temal ja linnavalitsusel praegu ega ka mitte möödunud nädalal, vaid üsna mitu nädalat tagasi. “Olen seda teemat pikalt arutanud nii meditsiini esindajatega, eelkõige doktor Arkadi Popoviga, samuti nii politsei-ja piirivalveametiga kui ka linnasüsteemi inimestega. See ei ole otsus, mis sündis eile või üleeile. Oleme läbi arutanud erinevaid stsenaariume ja võimalusi. Mõtlesime, kas on võimalik koha peal korraldada liikumist nii, et oleks tagatud sotsiaalne distants ja vajalikud nõuded. Aga leidsime, et see pole mõeldav ja poleks ka õige antud olukorras sellist asja korraldada. Tuligi ainult üks lahendus - paluda inimesi mitte tulla,” ütles Kõlvart.

Igal juhul on 9. mail Tallinna kaitseväe kalmistu juures valvamas munitsipaalpolitsei (MUPO), nagu ka varasematel aastatel ning kui on küsimus selles, et teavitada 2+2 reeglist, siis seda MUPO ka teeb.

Kesklinna jaoskonna juht Kaido Saarniit ütles, et maikuu avalike üritustega seotud politseitegevused sõltuvad eelkõige sellest kas ja millised liikumispiirangud sellel hetkel kehtivad. “Viiruse leviku peatamiseks soovitab politsei vältida käike, mis pole hädavajalikud ning hoiduda kohtadest, kus liigub rohkem inimesi,” ütles Saarniit.

Kõlvart ei ole 9. mai teemal suhelnud oma Narva kolleegiga, mida tema on otsustanud teha. “Aga mulle tundub, et üldine ootus ühiskonnas on olemas. Arvan, et oligi vajalik ja õige seda signaali anda. Arvan, et nii erinevad organisatsioonid kui arvamusliidrid saavad nüüd enda poolt panustada selle selgitamisele,” ütles Kõlvart.

Narva linnapea Aleksei Jevgrafov kinnitas, et massiüritusi ei toimu ka Narvas. “Seda ma saan kinnitada. Aga kui inimesed tahavad lilli ja pärgi asetada, siis seda ei saa keelata. Arutasime nii politseiga kui päästeametiga ning arvamus on ühine - keelata ei saa, kuid inimesed peavad järgima reeglit 2+2,” rääkis Jevgrafov.

Narva meeri sõnul mõeldakse praegu, kuidas seda tagada. Arutatud on, et kaasata võiks vabatahtlikke, kes jälgivad, mis toimu ning kes inimesi vajaduse korral juhendavad. “Narva on selline linn, kus palju rahvast seda päeva tähistab. On normaalne, et inimesed tahavad asetada lilli. Aga reeglitest tuleb kinni pidada,” ütles Jevgrafov.

Tavapäraselt on ka Sillamäe 9. maid suurelt tähistatud. Sillamäe linnapea Tõnis Kalberg viitas, et massiüritused on keelatud ning linn ei saagi eraldi regulatsioone kehtestada. “Avalike koosolekute ja avalike ürituste piirangud sätestab juba hädaolukorra seaduse paragrahv 32,” viitas Kalberg. “Loomulikult anname me soovituse, et inimesed järgiksid kogunemise ja liikumise piiranguid,” kinnitas Sillamäe linnapea.

Kalberg ei oska ette näha, kas inimesed soovitusi ka järgivad. “Aga kindlasti saavad paljud sellest aru ja selliste soovituste andmine on asjakohane.”

Möödunud nädalal andis ka Venemaa president Vladimir Putin korralduse võiduparaadi edasilükkamiseks hilisemale ajale seoses koroonaviiruse pandeemiaga. „Praegu on meie ees keeruline, ütleme otse, raske valik. Meie jaoks on püha nii 9. mai kui ka iga inimese elu,” lausus Putin.

„9. mai paraadi läbiviimiseks tuleb selle ettevalmistamist alustada juba kohe praegu, aga riskid, mis on seotud epideemiaga, mille tipp ei ole veel möödunud, on veel erakordselt suured, ja see ei anna mulle õigust alustada praegu ettevalmistust paraadiks ja teisteks massiüritusteks,” jätkas Putin. „Ma mõistan, et kõigi meie jaoks on just 9. mai võidupäev. See on meiega igavesti. Seda kuupäeva ennast ei ole võimalik ära jätta ega edasi lükata. Me ei teegi seda. Igas perekonnas meenutatakse ja austatakse sellel päeval omi kangelasi,” ütles Putin.