Põlda oponent Kuressaare volikogus reformierakondlane Toivo Alt ütles Eesti Päevalehele, et pidi äärepealt infarkti saama, kui kuulis, et Eesti riiki hakkab juhtima selline inimene. “Tal ei ole sellel alal kompetentsust, mida eeldaks rahandusministrilt,” märkis Alt.

Ka teine Reformierakonda kuuluv volikogu liige Tiit Sarapuu nentis, et “midagi peab tõsiselt viltu olema, kui selline inimene saab rahandusministriks.” Tema sõnul peab minister olema erudeeritud ja tark inimene.

Alti sõnul on probleemiks ilmselt see, et Keskerakonna pink ministrite esitamiseks on lühike. “Kuid Põlda on maskott ja kõigega nõus,” lausus ta.

Isiklikult astmelist tulumaksu pooldava Põlda sõnul peab rahandusministril olema saarlase jonni, samuti loodab ta varasemale töökogemusele Hoiu- ning Hansapangas. “Nõukoguliku hoiukassade süsteemi reformimisel osalemisest sain kõva kooli kulude juhtimise osas, Hansapangast saadud peamine kogemus õpetas tulu juhtima,” ütles ta. “Saare Finantsis töötamisest on mul kaasa võtta hea klienditeenindamise kogemus.”

1999. aastal Hansapangast Kuressaare linnavalitsuse avaliku kritiseerimise tõttu lahkuma pidanud Põlda lisas, et tahaks erasektorist pärit omadused ministeeriumisse kaasa võtta.

Põlda poliitilisi vastaseid Alti ja Sarapuud on Keskerakonna Saaremaa osakonna esimees Põlda süüdistanud 1999. aasta kohalikel valimistel häälte ostmises. Politsei algatas väidete kontrollimiseks kriminaalmenetluse, kuid lõpetas selle kuriteokoosseisu puudumise tõttu.

Põlda (34) on lõpetanud Tallinna Tehnikaülikooli autoinsenerina ja juhib praegu Saaremaa Laevakompanii omanikule Vjatšeslav Leedole kuuluvat laenukontorit Saare Finants. Põlda tõrjus kriitikat, et on Leedo ja tema äridega liiga tihedalt seotud.

Ministriks saades lubas ta end äriühingutest taandada. Suhteid Leedoga iseloomustas Põlda kui töiseid. “Tavaliselt on nii, et kui sul pole sõpru, pole sul ka vaenlasi,” tõdes Põlda.

Riigikogus eile peaministriks kinnitatud Siim Kallase sõnul oleks taktitu ja ennatlik Põlda kohta veel midagi öelda, kuna ta ei tunne teda. Oma hinnangu rahandusministri kandidaadi kohta lubas Kallas kujundada pärast temaga kohtumist, mis peaks aset leidma täna.