Kohtumisel käsitleti Euroopa Kaitseagentuuri töö tõhustamist läbi erinevate võimearendusprojektide, teatas kaitseministeeriumi pressiesindaja.

„Ühiste sõjaliste võimete arendamine peaks olema Euroopa julgeoleku- ja kaitsepoliitikas prioriteediks. Hästi on käivitunud näiteks Inglise-Prantsuse helikopteriinitsiatiiv, milles ka Eesti hakkab osalema kahe piloodiga,“ ütles kaitseminister Aaviksoo.

Samuti rõhutati Euroopa kaitsetööstuse ja –turu ning kaitsekoostöö arendamise vajalikkust ning arutati Euroopa Liidu lahingugruppide kasutamisega seotud probleeme.

Euroopa Liidu kaitseministrid arutasid ka sõjalisi operatsioone Bosnia-Hertsegoviinas ja Tšaadis, samuti piraatlusega seotud probleeme Somaalia rannikul. Bosnia-Hertsegoviina operatsiooni (EUFOR ALTHEA) osas leidsid ministrid, et kuigi julgeolekuolukord Bosnias on stabiilne, nõuab pingeline poliitiline olukord siiski ka Euroopa Liidu edasist kohalolekut Bosnia-Hertsegoviinas.

Ministrid arutavad järgmisel kohtumisel EUFOR ümberkujundamise võimalusi vastavalt arengutele Bosnia-Hertsegoviinas. Piraatluse osas Somaalia rannikul leidsid ministrid, et vajalik on EL edasine operatiivtegevus piraatluse ohjeldamiseks lisaks septembris algatatud EL koordinatsioonitegevusele.

Samuti allkirjastas kaitseminister Aaviksoo eile oma Hollandi kolleegi Eimert Van Middelkoopiga kahepoolse kaitsealase koostöö raamlepingu. Eelmine sarnane Eesti ja Hollandi vaheline leping pärines 1997. aastast.

Täna kohtusid kaitseministrid ka Normandia keskkooliõpilaste ja tudengitega ning vastasid nende küsimustele Euroopa ühise julgeoleku- ja kaitsekoostöö tuleviku kohta.