Peaminister ise vahetas Siim Kallast sõidutanud Mercedese riigikantselei nimekirjas oleva Volvo vastu, mille liisingumakse on kuus 4000 krooni võrra väiksem, kirjutas Eesti Päevaleht.

Partsi kasutuses oleva Volvo S80 kuuliising on koos käibemaksuga 11.485 krooni ja 36 senti. Enne on selle autoga sõitnud riigisekretär, riigikantselei peadirektor, samuti on selle autoga sõidutatud valitsuse ja riigikantselei külalisi. Volvo läbisõit on umbes 50.000 kilomeetrit.

Kallase kasutuses olnud neljarattaveolise Mercedes-Benz E280 liisingu kuumakse on koos käibemaksuga 14.978 krooni ja 83 senti. Mõlema auto kasutusrendilepingud lõpevad tänavu.

“Kumbki auto ei ole luksusauto, tegemist on suurte keskklassi autodega,” hindas riigikantselei pressinõunik Jaanus Rankla.

Res Publica meediajuht Allar Tankler teatas, et Parts otsustas olemasolevatest autodest esialgu kasutada Volvot, mis turvanõudeid arvesse võttes paistis kõige mõistlikuma lahendusena. Tankler nentis, et kui olemasolevate turvanõuetele vastavate autode väljavahetamine osutub majanduslikult teostatavaks, siis toimub see riigihanke korras.

“Kui see peaks juhtuma, siis riigihankes ühtegi firmat muidugi ei välistata ega eelistata, oleneb, kes kõige soodsama pakkumise teeb,” märkis ta.

Rahandusminister Tõnis Palts kasutab ametisõitudeks isiklikku kahe aasta vanust S-klassi Mercedest, saades selle eest ministeeriumilt kompensatsiooni 1000 krooni kuus. Koos ministriga tuleb tööle ka tema autojuht, kes vastavalt vajadusele hakkab ministrit sõidutama. Senine autojuht jääb praeguse seisuga samuti rahandusministeeriumisse tööle.

Sotsiaalminister Marko Pomerants sõitis Siiri Oviiri ametiautoks olnud Mercedesega ning ministeeriumist öeldi, et pole veel otsustatud, mis sellest autost edasi saab.

Justiitsminister Ken-Marti Vaher sõidab isikliku Toyotaga ega võta selle eest riigilt mingit kompensatsiooni. Vaher hakkab ise autot juhtima, kuna loobus riigi pakutud juhist.

Mercedes-Benz E280 sõidutati eelmist majandusministrit Liina Tõnissoni ning auto kasutusrent oli kuus 12 980 krooni. Praegune minister Meelis Atonen vahetas auto isikliku Volkswagen Passati vastu.

“Pole Mercedesega harjunud, ei julge rooli istuda,” ütles Atonen. “Küsin peaministrilt, kas on võimalik, et teen oma autoga ka isiklikke sõite maale ja Valka ning seda kompenseeritakse. Riik minu peale ju autoliisimisel raha ei kuluta.” Endisest ametiautost Mercedesest loobumisel lepingulisi probleeme ei teki.

Haridusminister Toivo Maimets ei kavatse küsimusse sekkuda ning jätab selle ministeeriumi haldustalituse otsustada. Minister palus pressiesindaja kaudu öelda, et nii temal kui ka tema abikaasal on autod olemas ning ametiauto olemasolu puhul on oluline rentaablus ning vastupidavus Tallinna-Tartu maanteel. Eelmise ministri Volvo S80 rendileping öeldakse üles ning see ei too lisakulusid.

Sellest nädalast saab riigikogu esimehe Ene Ergma peamiseks ametiautoks 1997. aasta Volkswagen Passat, mida riigikogu kantselei pruukis siiani majandusautona. “Proua Ergma on lubanud olulisemate ametisõitude ajal kasutada endise spiikri Mercedes-Benzi,” ütles riigikogu kantselei direktor Heiki Sibul.

Ajal, kui riigikogu esimees sõidab Volkswageniga, seisab Mercedes E320 jõude. Mõlema auto roolis hakkab Sibula sõnul olema üks ja sama autojuht.

Riigikogu esimeheks valimise järel lubas Ergma üldse autost loobuda, kuid oli hiljem sunnitud tunnistama, et seda ei luba protokoll.

Riigikogu kantselei liisis eelmisel aastal riigihanke konkursiga neli uut Mercedest.