Tema sõnul tellis riigikaitse osakond andmebaaside ümberkorraldamise käigus tarkvaralahendused ja selleks kuulutati välja salajane riigihange, kirjutab SL Õhtuleht. Ta ei öelnud, mis firmaga tegu oli.

“Me ei tellinud neilt selle asja ära kaotamist,” ütleb Mikko. Sõlmitud lepingus olid muu hulgas kirjas ka isikuandmete hoidmise ja transportimisega seotud nõuded, mistõttu vastust peab kandma firma, kelle töötaja mälupulga kaotas.

Mikko sõnul olid mälupulgal 300 000 kaitseväekohustuslase andmed: nimed, isikukoodid, isanimed, aadressid. Andmed pole iseenesest riigisaladus, ent salajaseks sai andmebaas lõplikus versioonis. “Sisuliselt nagu telefoniraamat, kuid ilma telefonideta. Nendest andmetest polnud veel koostatud andmebaasi, mis võinuks vajalikul korral olla riigisaladus,” ütles Mikko.

Ta lisas, et andmed olid mälupulgal krüpteeritud kujul. Nüüdseks on firma töö andmebaasi tarkvaralahendustega lõpuni viidud.

Mälupulga kaitseväekohustuslaste andmetega leidis möödunud suvel üks mees Tammsaare pargist. Ta viis mälupulga kaitsepolitseisse. Et tegemist polnud riigisaladusega, andis kaitsepolitsei uurimise üle andmekaitseinspektsioonile. Viimane algatas juhtunu suhtes väärteomenetluse.