“Tegin koalitsioonikaaslastele ettepaneku lõpetada senine kaitstavat loodusobjekti sisaldava kinnisasja vahetamine riigile kuuluva kinnisasja vastu ja nad olid sellega nõus,” ütles keskkonnaminister Jaanus Tamkivi keskkonnaministeeeriumi pressiesindaja teatel.

Tamkivi sõnul oleks senise maadevahetuse asemel õiglasem see, kui riik turuhinnaga ostaks omanikult tema soovi korral olulise piiranguga maa, mida ta sihtotstarbeliselt kasutada ei saa. Maadevahetuseks riigireservi kogutud maatükid aga tuleks panna oksjonile. Sel juhul saab piirangutega maast loobunud inimene endale asemele osta sobiva suurusega ja sobivas kohas asuva maatüki.

“Nii oleksid mängureeglid selged,” ütles Tamkivi. “Ja mis siin salata, vahetamine on soodne pinnas korruptsiooni tekkeks, sest paratamatult saab keegi parema tüki, mis annab alust mitmesugusteks kahtlusteks.”

Maadevahetuse lõpetamise kasuks räägib seegi, et sobilike vahetusmaade väljaotsimine ja pakkumiseks ettevalmistamine on riigile kulukas ja töömahukas — Maa-ameti andmeil maksab ühe vahetuse korraldamine umbes 15 000 krooni. Praegu on menetluses üle 500 maadevahetuse avalduse.

Keskkonnaministeerium saadab homme looduskaitseseaduse muudatusettepanekud e-õiguse kaudu ministeeriumidevahelisele kooskõlastusringile. “Looduskaitseseaduses tuleb kehtetuks tunnistada kinnisasjade vahetamist käsitlev paragrahv,” täpsustas Tamkivi.

Lõpliku otsuse looduskaitseseaduse muutmiseks langetab riigikogu. Vabariigi valitsusel tuleb kinnitada kaitstavat loodusobjekti sisaldava kinnisasja riigi poolt omandamise kord, mille ettevalmistamist on keskkonnaministeerium alustanud.