Näiteks regionaalminister Siim Kiisler on reedel töövari vabaühenduste liidus EMSL, mis on ka “Pooltevahetuse” nime kandva päeva algataja.

Riigikogu aseesimees Keit Pentus osaleb aga Terve Eesti Sihtasutuse juhi Keit Fomotškini töövarjuna koalitsiooni Ettevõtted HIV vastu kohtumisel. Eesti Loomakaitse Seltsi tegevjuht Evelyn Valtin läheb töövarjuks põllumajandusministri kantsler Ants Noodile. Pooltevahetuses osaleb veel majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi, välisministeeriumi, haridus- ja teadusministeeriumi, sotsiaalministeeriumi, riigi- ja kohalike ametite töötajaid ning vabaühendusi nagu Eestimaa Looduse Fond, Uue Maailma Selts, Eesti Noorteühenduste Liit, Linnalabor ja teised.

Päeva korraldav EMSLi koolitusjuht Elina Kivinukk ütles, et pooltevahetus võetakse ette, et vabaühendused ja avaliku võimu esindajad üksteise tööd paremini mõistaksid ja tänu sellele tulemuslikumalt koos töötada saaksid. “Et avalik võim ja kodanikuühendused oskaksid paremini koos töötada, tehakse koolitusi ja antakse välja käsiraamatuid, aga see jääb paratamatult teoreetilisemaks kui kogemus, mille võid saada vahetult teise poole tööd jälgides, võimalusel ise neis kaasa lüües, koosolekutel osaledes ja kas või inimestega kohvipausi ajal mõtteid vahetades,” ütles Kivinukk.

Sarnast pooltevahetust on umbes sajakonna valitsusametniku ja vabaühenduste esindajate osalusel 2009. ja 2010. aastal korraldatud ka Suurbritannias. Tänavu hindas 95 protsenti sealsetest osalejatest
partnerorganisatsioonist saadud kogemust oma töös vajalikuks või väga vajalikuks.

Pooltevahetust rahastab osaliselt kultuuriministeerium.