Ministrite vahel olid kõne all Eesti-Läti-Vene piiriülese programmi suurprojektid, mida Euroopa Liit rahastab aastail 2007–2013 ligi 13 miljoni euroga. Sellele lisanduvad Eesti ning Venemaa riigieelarvelised vahendid, teatas siseministeeriumi pressiesindaja.

Kiisleri sõnul on piiriülesel koostööl oluline roll Eesti tervikliku arengu tagamisel. „Peame käsitlema piiri mitte seinana, vaid aknana, mille taga avanevad uued võimalused. Piirialade potentsiaali koos rakendades toome investeeringuid ning loome uusi töökohti mõlemale poolele. Liites üks ja üks, on võimalik saada kolm,“ ütles ta.

Kohtumisel lepiti kokku kahepoolne ekspertide tasemel kohtumine, et arutada läbi mõlemale poolele olulised ühised suurprojektid ning nende finantseerimine. Eesti esmased huvid on toetada veeturismi Peipsi järvel, arendada Narva-Ivangorodi piiriületuse infrastruktuuri ning piiriülest turismi infrastruktuuri Ida-Virumaal ja Kagu-Eestis.

Lisaks oli arutelu all Eesti-Vene valitsustevahelise piiriülese koostöö lepingu ettevalmistamine ning Eesti siseministeeriumi ja Venemaa regionaalarengu ministeeriumi regioonidevahelise ja piiriülese koostöö vastastikuse mõistmise memorandum, mis allkirjastatakse novembris Basargini Eesti-visiidi ajal.

Regionaalminister Siim Kiisler võttis Peterburgis osa Venemaa, Euroopa Liidu ja Norra riikidevahelise piiriülese koostöö konverentsist, kus ta esines ka sõnavõtuga. Konverents keskendus EL-i piiriülese koostöö programmidele ja nendest finantseeritavate projektide ettevalmistamisele, kus partnerriigiks on Venemaa.