Avaliku teenistuse seadus takistas aastate eest korruptsioonis süüdi mõistetud ja karistuse ära kandnud Kolgat ministeeriumisse tööle võtta. Kaitseministeeriumi asekantsleri ametikohale valimata jäetud julgeolekuekspert Margus Kolga pöördus õiguskantsleri poole, vahendab "Aktuaalne kaamera".

Õiguskantsler leidis, et avaliku teenistuse seadus on vastuolus põhiseadusega. Õiguskantsleri seisukoht võib muuta avaliku teenistuse konkursside läbiviimise tingimusi.

Vastuses Margus Kolga kaebusele kirjutas õiguskantsler, et avaliku teenistuse seadus ning riigisaladuse ja salastatud välisteabe seadus on vastuolus põhiseadusega, sest ei arvesta riigivastase kuriteo eest karistatud isikut ja tema toimepandud konkreetset tegu.

Riigikogu põhiseaduskomisjoni aseesimees Jüri Adams leiab, et praegune seadus paneb kohtus süüdimõistetud ja karistuse ära kandnud inimesele mitteametliku karistusena peale eluaeegse keelu.

Põhiseaduskomisjon arutab seaduse muutmist pärast komisjoni aseesimehe Jüri Adamsi analüüsi ärakuulamist järgmisel nädalal.