Probleem jõudis avalikkuse ette läbi Eesti arhitektuuriajakirja MAJA, mis teatas oma Facebooki kontol:

"Paar päeva tagasi tegime juttu sellest, kuidas maju avatakse ilma arhitekte tutvustamata. See pole aga veel midagi erilist, olukorra ilmestamiseks sobib hoopis paremini järgmine lugu – Eesti Vabariigi välisministeerium "unustas" Pekingi saatkonna ametlikule avamisele kutsuda hoone arhitektid.

Andres Põime ja tema kolleegid arhitektuuribüroost Studio 3 on selle projekti kallal 6 aastat pingelist tööd teinud, meetrite viisi projektikaustu kokku pannud ja kümneid kordi nädalatepikkuseid töövisiite teinud ehitusplatsile, siis aga ühel päeval (täpsemalt 22. jaanuaril) kuulis AP koduses Tallinnas autoraadiost uudist, et välisminister avas pidulikult Eesti Vabariigi ajaloos kolmanda spetsiaalselt saatkonnaks projekteeritud hoone Pekingis. Võib kujutleda arhitektide üllatust sellist uudist juhuslikult kuuldes...

"Loomulikult" ei mainita autoreid ka juuresolevas välisministeeriumi blogis, küll aga võime mitmel korral lugeda Keit Pentus-Rosimannuse saavutustest paaripäevase Hiina-visiidi jooksul.

Ametlik versioon on, et kutsed "ei jõudnud kohale", kuid nii olulise objekti puhul tundub väga kahtlane see, et saatkonna asjaajajad isegi ei kontrollinud, kas kõik osalejad said kutsed kätte, ometi oleks ju pidanud ka lennupiletite info kooskõlastama jne jne."

Eesti suursaadiku Hiinas Toomas Lukk rääkis Delfile, et paraku ei jõudnud saatkonna saadetud kutsed arhitektideni postiteenuse tõrke tõttu. "Olen suhelnud arhitektidega ja vabandanud nende ees ning mul on tõesti kahju, et nii läks. Täname südamest arhitekte Andres Põimet, Lauri Vaimelit ja Liisa Põimet, kes on kogu hingega oma tööd teinud," ütles Lukk.

Tuleb ka veel mainida, et välisministeeriumi pressiteates, mis rääkis hoone avamisest, olid arhitektid ära märgitud.

Eesti Pekingi uue saatkonnahoone ehitamiseks korraldati 2008. aastal arhitektuurikonkurss, mille võitis võistlustöö „Tetris“ (autorid Andres Põime, Lauri Vaimel ja Liisa Põime) ning mille ehitamist alustati 2012. aastal. Praegu on saatkonnahoone nomineeritud Eesti Betooniühingu ja Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liidu korraldatud konkursile „Aasta betoonehitis 2014“, mille tulemused selguvad märtsis.

Ministeeriumi sõnul sõlmiti projekteerimiseks 2008. aastal firmaga Arhitektuuribüroo Studio-3 leping maksumusega 306 852,61 EUR (4 801 200 EEK), mida projekteerimis- ja ehitusperioodi jooksul muudeti kahel korral. Lõpuks kujunes firmaga Arhitektuuribüroo Studio-3 sõlmitud lepingute kogumahuks 416 447,5 surot.

Lisaks saatkonnale Pekingis on Eestil ka peakonsulaat Shanghais ning aukonsulid Macaus ja Hong Kongis.