Kui praegu on Kõutsi ametipalk 20.000 krooni, siis ministeeriumi arvates võiks selle suurus tulevikus olla vähemalt 35.000 krooni, kirjutas Postimees.

Ministeerium põhjendab Kõutsi palga tõstmise ettepanekut sellega, et kaitseväe juhataja töötasu on aastaid püsinud muutumatuna ja selle suurus ei ole kooskõlas mehe vastutuskoormaga.

Ent ametlikult avaldatud kaitseväe palgaandmete kohaselt on Kõuts viimastel aastatel peale põhipalga saanud lisatasu auastme, staaži ja tulemusliku töö eest. Riik hüvitab Kõutsile osaliselt ka toidu- ja korterikulud.

Lisatasude olemasolu salgas ministeerium valitsusele tehtud taotluses maha, kirjutas ajaleht.

Kaitsejõudude peastaap ei suutnud Postimehele selgitada, kes on allkirjastanud Kõutsile lisatasude maksmise aluseks olnud dokumendid.

Kõuts ise ei osanud reedel Postimehega rääkides oma palga suurust öelda. “Ma ei tea üldse, palju ma palka saan või mis lisatasusid,” vastas ta küsimusele, kas seadusega kehtestatud 20.000 krooni suurune ametipalk on tema kogu palk või lisanduvad sellele ka auastme ja staaži lisatasud. Kõuts soovitas küsida juristidelt, kas tal on õigus lisatasusid saada või mitte.

“Ma arvan, et ta ei saa lisatasusid, täpsema informatsiooni saate kaitseväest,” ütles kaitseministeeriumi avalike suhete osakonna juhataja Madis Mikko ajalehele.

Ministeeriumi ettepaneku mõte on Mikko sõnul selles, et ametipalga kerkides ei saaks Kõuts enam lisatasusid näiteks tulemusliku töö ja täiendavate ülesannete täitmise eest.

Lisatasude maksmisel praeguses ulatuses küündiks Kõutsi palk muudatuse järel ligi 50.000 kroonini kuus, kirjutas Postimees.

Nii peavadki juristid omavahel selgeks vaidlema küsimuse, kas kaitseväe juhatajale töötasu maksmisel tuleks lähtuda ainult ametipalga suurust määravast seadusest või laieneb armeejuhile ka kaitseväeteenistusseadus koos kõigi sellest tulenevate soodustuste ja lisatasudega.

Kaadrikaitseväelastel on seaduse kohaselt võimalik saada ametipalgale lisaks auastme- ja väljateenitud aastate tasu, lisatasu nõutavast tulemuslikuma töö ja täiendavate ülesannete eest.

Seadus näeb ette ka toidu- ja korterikompensatsiooni. Kui kaitseministeeriumi valitsusele esitatud taotluse kohaselt on Tarmo Kõutsi palk ministri palgast poole väiksem, siis Postimehe andmetel saab Kõuts nii auastme- kui staažitasu, samuti lisatasu nõutavast tulemuslikuma töö eest.

Valitsuse kommunikatsioonibüroo direktor Kristi Liiva ütles, et ministeeriumi taotlust ei ole valitsuse istungil veel arutatud.