Teos ilmub augustis ja praegu tegeleb kaitseministeerium raamatule autori otsimisega, kirjutab Eesti Päevaleht Online.

„Oleme projektiga algusjärgus. Raamatu autorit/autoreid hetkel valitud ei ole,“ ütles kaitseministeeriumi pressiesindaja Meeli Hunt Päevaleht Online’ile ja lisas, et samba ideekavandi autorid Rainer Sternfeld ja Andri Laidre on raamatu juures kaastegevad ja nende soovide-ideedega arvestatakse kogu raamatu kokkukirjutamisel.

Kavandatava teose põhiautor on aga veel lahtine. „Välja on pakutud mõned nimed, kuid enne inimestega rääkimist ja nõusoleku saamist ei tahaks neist rääkida,“ selgitas Hunt ja kinnitas, et autori valikul lähtutakse tema professionaalsusest ja eelkõige heast ajalootundmisest.

Raamat selgitab lahti Vabadusristi tähenduse ja loetleb üles annetajad

Vabadussamba raamat sisaldab nii samba kohta käivaid selgitusi kui annetajate nimistuid. „Hetkekontseptsiooni järgi sisaldab raamat Vabadussõja võidusamba ajaloolist tausta, eelnevaid konkursse ja võidutöid, samuti räägitakse lahti Vabadusristi kui sümboli tähendus,“ loetles kaitseministeeriumi pressiesindaja. Samuti sisaldab raamat autorite nägemust sambast ja selle materjalikasutusest.

Lisaks tuleb raamatusse nimekiri kõigust samba jaoks annetanud inimestest ja samuti 1918-1920 aastal Vabadussõjas osalenute nimed kihelkondade kaupa. Teosesse tuleb ka üsna palju pildimaterjali.

Teose kirjutamise maksumus ei ole veel teada

Raamatu maksumus ei ole veel teada, kuna teose kontseptsioon ei ole veel lõplikult valmis. „Seda kõike teab kõige paremini kirjastamisega tegelev ettevõte, keda veel valitud ei ole. Üldjuhul kalkuleerib kirjastus selle valmiva käsikirja alusel, mida ka veel ju pole. Seega on raamatu maksumust hetkel võimatu prognoosida,“ selgitas Hunt.

Samuti pole veel arutatud raamatu tiraaži suurust. Esialgsete plaanide kohaselt ilmub raamat üksnes eesti keeles koos lühikokkuvõttega inglise ning vene keeles. Samas on seegi plaan lahtine ja võib pärast põhiautori leidmist teiseneda.