Justiitsministeeriumi kantsleri Margus Sarapuu sõnul ei ole uue vangla ehitusega olnud võimalik alustada, kuna Vopak E.O.S. on taganenud oma detailplaneeringule antud nõusolekust.

„Samas ei ole täna ega ole olnud ka varem mitte ühtegi teist asukohta, kus eksisteeriks vangla ehitust võimaldav detailplaneering. See tähendab, et olemegi seotud Maardu krundiga nii kaua, kui on olemas alternatiivne detailplaneeringuga asukoht,“ ütles Sarapuu.

„Seega ei saa kuidagi väita, nagu peaks riik mingit kallist sõda — oleme Vopaki pahatahtliku tegutsemise tõttu lihtsalt sundseisus ja ehitus venib ainult õlifirma süül. Siinkohal tuleks meenutada, et Vopak kaotas vastava vaidluse ka kohtus,“ lisas ta.

Samuti ei vasta tõele väide, nagu oleks justiitsministeerium jäigalt Maardus kinni.

„Nii ministeerium kui minister on huvitatud vaid sellest, et valmiks uus Tallinna vangla, mistõttu on RKAS otsinud ka alternatiivseid lahendusi. Aga nagu öeldud, saab alternatiivsest asukohast rääkida alles siis, kui sinna on kehtestatud ka vastav detailplaneering,“ selgitas kantsler. „Meil ei ole lihtsalt võimalik enne kuskile midagi ehitama hakata.“

Justiitsministeeriumi huvi on alati olnud leida mõlemale poolele sobivad lahendused kooseksisteerimiseks, mis on ekspertiiside põhjal võimalik lahendus. Maardus kehtestatud detailplaneering sai kõigi osapoolte toel vastu võetud ning Vopaki hilisem tegutsemine ei ole suunatud mitte lihtsalt ministeeriumi või RKASi vastu, aga ka kohaliku omavalitsuse ja kohalike elanike huvide vastu. Kantsler tõdes, et riik on Maardus olulisi kulutusi teinud.

Lisaks tuleb arvestada, et vangla rajamine on pikk protsess ja selle erinevaid etappe ei ole võimalik planeerida rahandus- ja majanduskriisile panustades, mistõttu on ka meelevaldne ja eksitav võrrelda vangla eeldatavat ehitusmaksumust ehitusturu vahepealse madalseisuga olukorras, kus vangla algne ehituseelarve ei ole võrreldes tänasega muutunud.

value="http://www.youtube.com/v/ca91Tc1ywR8">value="transparent">src="http://www.youtube.com/v/ca91Tc1ywR8"
type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="517"
height="323">