Siseminister Kalle Laaneti allkirjaga dokument teeb justiitsministrile ettepaneku otsida viis, kuidas anda kapole vajadusel seaduslik luba pealtkuulamise või muu jälitustoimingu tegemiseks Särgava või mõne tema alluva kohtuniku suhtes, kirjutab Postimees.

Särgava ja tema määratud Harju maakohtu kohtunikud Orvi Tali ja Eda Murak on praegu ainsad inimesed riigis, kel on seaduslik õigus anda politseile, piirivalvele, tollile või muule jõuasutusele luba jälitustoiminguks. Tuntumad neist eritoimingutest on telefonikõnede pealtkuulamine ja kirjade salajane avamine.

Aastas teevad jõuasutused üle poole tuhande taotluse eriloa saamiseks. “Kui on olemas piisav kahtlustus ja teist viisi ei ole võimalik süüd tõendada, siis taotletakse luba jälitustoiminguteks,” ütles Särgava. “Ma uurin väga põhjalikult ja seda teab iga prokurör, et kergekäeliselt seda luba ei saa.”

Justiitsministeerium tahab aga lisaks Harju maakohtu esimehele anda õiguse jälitustoimingute loa andmiseks ka teiste maakohtute esimeestele. Siis oleks pealtkuulamisloa õiguslikud ka Tartu, Pärnu ja Viru maakohtute esimehed.

Ühe põhjusena selliseks ümberkorralduseks näeb justiitsministeerium kokkuhoidu. Nimelt on ministeerium välja arvutanud, et maakonnalinnade prokurörid kulutavad aastas üle poole miljoni krooni Tallinnas Helve Särgava jutul käimiseks, et saada jälitustoimingu luba.