Sotsiaalminister Hanno Pevkuri sõnul annab võimalus töötada omandataval kutsealal tervishoiutöötajate juhendamisel tudengile parema ettevalmistuse tulevaseks tööks, teatas sotsiaalministeeriumi pressiesindaja.

„Muudatus aitab üliõpilastel luua tugevamat sidet tulevase töökohaga juba õpingute ajal ning loodetavasti on noortel tänu abiarstina töötamisele vähem põhjuseid välismaale minna “ ütles Pevkur.

Eelnõu võimaldab arsti või hambaarsti IV kursuse ning õe või ämmaemanda õppe III kursuse lõpetanud üliõpilastel õppimise ajal osutada omandatava kutseala raames tervishoiuteenuseid sama kutseala tervishoiutöötaja juhendamisel ja vastutusel ning patsiendi nõusolekul. Sellega on minimeeritud ka võimalikud riskid, mis võivad tuleneda kogemuste puudumisest. Patsiendil on soovi korral võimalik keelduda üliõpilase poolt osutatavast teenusest.

Praegu kehtiva seaduse järgi on ülikooli IV kursusele ja rakenduskõrgkooli III kursusele õppima asuvatel tervishoiutöötajaks õppivatel üliõpilastel õigus õppimise ajal osutada õendusabi õena registreeritud tervishoiutöötaja juhendamisel ja vastutusel.

Tervishoiuteenuste korraldamise seaduse muutmise seaduse eelnõu on esitatud kooskõlastamiseks teistele ministeeriumitele ning arvamuse avaldamiseks Eesti Haigekassale, Tartu Ülikooli arstiteaduskonnale, Eesti Perearstide Seltsile, Eesti Arstide Liidule, Eesti Haiglate Liidule, Eesti Arstiteadusüliõpilaste Seltsile, Eesti Õdede Liidule ja Eesti Patsientide Esindusühingule.