Põllumajandus- ja kaubanduspoliitika asekantsler Andres Oopkaubi sõnul võib teraviljasaak olla mõnel pool tagasihoidlikum vaid seetõttu, et tera on tavapärasest veidi peenem. Oopkaubi hinnangul ei tohiks see siiski üldist saaginumbrit olulisel määral vähendada, sest muud tingimused on olnud head.

„Praeguse seisuga ei saa rääkida Eestis põuast ega põuakahjudest, viljapõldudel valitseb küllaltki tavapärane seis,” tõdeb Jõgeva Sordiaretuse Instituudi direktor ja taimekasvatusteadlane Mati Koppel tänavuste teraviljapõldude olukorda hinnates. „Kuna tänavuse suve esimese poole tingimused olid vilja kasvuks soodsad, on tänavune saak kujunemas Eesti keskmiseks või üle keskmise.”

Koppel lisab, et praegune olukord viljapõldudel ei anna põhjust leivahinna tõusuks eeloleval talvel.

„Põllumajandustootjate seisu parandab seegi, et suhteliselt kuiva juulikuu tõttu on näiteks teravilja kuivatuskulud madalamad. Lisaks annab maailmaturul teravilja hindadele jätkuvalt kasvuhoogu Venemaa ja Ukraina rasked looduslikud tingimused ning osaliselt hävinud saak. Ka Lääne-Euroopas (Prantsusmaa, Saksamaa ja Poola) on juba tänavuse aasta koristuse põhjal selgunud saagilangused, mis ületavad keskmiselt 10 protsenti rajajoont. Sellest kõigest hoolimata pole Euroopas teravilja puudust ette näha, sest ladudesse on eelmise saagiaasta arvelt kogunenud kopsakas varu,“ ütleb asekantsler Oopkaup.