Metanoolimürgituse tragöödia põhjustajate karistamise alusena on seni esitatud kriminaalkoodeksi paragrahvi 105, mis käsitleb surma põhjustamist ettevaatamatuse tõttu ja mille eest on võimalik maksimaalselt karistada kuni kolmeaastase vabadusekaotusega.

Justiitsministeeriumi karistusõiguse osakonna nõuniku Einar Hillepi sõnul võib kõne alla tulla aga ka teiste kriminaalkoodeksi paragrahvide rakendamine.

“Ajakirjanduse järgi võib aru saada, et politsei on tabanud inimesi, kel on omavaheline tööjaotus — üks toob joogi kohale, teine jaotab laiali, kolmas müüb,” sõnas Hillep. “Seda võiks pidada kuritegelikuks ühenduseks. Kuritegelikku ühendusse kuulumise eest on ette nähtud karistus 3-8 aastani. Ühenduse juhti saaks aga karistada vabadusekaotusega 5-10 aastani.”

Metanool kuulub kemikaalide hulka, seetõttu võiks Hillepi arvates kaaluda inimeste vastutusele võtmist ka kriminaalkoodeksi paragrahvi 209 järgi, mille kohaselt ohtlike kemikaalide käitlemise nõuete rikkumise eest, kui see tõi kaasa raske tagajärje, saab karistada rahatrahvi või kuni viieaastase vabadusekaotusega.

“Kui inimene on näiteks lubanud oma kuuris puude asemel metanoolitünni hoida, mis on võimaldanud seadusega keelatud tegevust, võib selle eest karistada rahatrahvi, aresti või vabadusekaotusega kuni viis aastat,” leidis Hillep.

Lisaks leiab Hillep, et kui inimesi pole võimalik karistada kriminaalkorras, ei tähenda see veel nende karistamata jätmist, sest on võimalik teha ettepanek inimeste vastutusele võtmiseks haldusõiguserikkumiste seadustiku järgi.

Politseiameti pressiesindaja Indrek Raudjalg ütles BNS-ile, et politsei jaoks ei ole Hillepi mõtetes mitte midagi uut.

Erinevaid võimalusi on arutatud, kuid eeluurimise niivõrd varases staadiumis ei sooviks me võimaliku lõpliku süüdistuse üle midagi täpsemalt öelda, sõnas Raudjalg.

Politsei alustas Pärnu surmajuhtumite uurimiseks mitu kriminaalmenetlust kriminaalkoodeksi paragrahvi järgi, mis puudutab surma põhjustamist ettevaatamatuse tõttu ning on kinni pidanud kümme mürgise salaviina müümises kahtlustatavat.