Tänase Eesti Päevalehe artiklis on esitatud eksitav väide, et kaitseministeeriumi ja klaasifirma Sans Souci vahel sõlmitud lepingud olid salastatud. Vastavalt avaliku teabe seadusele lasub igal riigiasutusel kohustus vajadusel kaitsta teise lepingupoole ärisaladust, teatas kaitseministeeriumi pressiesindaja.

“Piirates osaliselt juurdepääsu lepingutes sisalduvale teabele on kaitseministeerium täitnud üksnes seadusest tulenevat kohustust. Lepingud avalikustati, kuna teine osapool loobus oma ärisaladuse kaitse nõudest.

Tõele ei vasta väide, justkui oleks kaitseministeerium avalikkusele valetanud ja varjanud monumendi klaaspaneelide väidetavat toonimuutust. 2009. aasta jaanuaris külastasid monumendi autorid Tšehhis asuvat tehast, tutvusid tööde käiguga ja juhtisid Sans Souci tähelepanu võidusamba ristiosa ühele defektsele detailile (turvistatud käe sümbolit ümbritseva sõõri üks osa).

Kõnealune defektne detail asendati Tšehhi tehases töö käigus, ülejäänud detailid olid korrektsed. Selleks hetkeks juba monumendile paigaldatud sambaosa klaaspaneelidel defekte ega tooniprobleeme ei esinenud ja need vastasid kokkulepitud tingimustele.

Kaitseministeerium ei ole varjanud monumendiga seotud lisakulusid. Iga mahukama ehituse puhul on suur tõenäosus täiendavate lisatööde või varem kokkulepitud tööde muutmise järele. Näiteks on kaitseministeeriumil tulnud võidusammast ümbritseva ala rajamisel teha täiendavaid kulutusi seoses keskkonna- ja muinsuskaitseliste lisanõudmisega.

Samuti täpsustati lepinguliste tööde mahtu võidusamba ehitamisel ja sobivaimate tehniliste lahenduste väljatöötamisel. Arendustööde käigus muudeti näiteks samba alaosa kuju ja klaaspaneelide paksust, täiendavate töödena lisati klaaspaneelide kinnituste katmine ja ristiosa valgustuse täiustamine. Sans Souciga kokkulepitud muudatused suurendasid võidusamba projekti kogumaksumust kaks protsenti.

Monumendi ja seda ümbritseva maa-ala ehitustööde lõplik kogumaksumus selgub pärast võidusamba uue valguslahenduse riigihanke läbiviimist ja tööde teostamist.”

Kaitseministeerium esitas oma vastulause seoses tänases Eesti Päevalehes ilmunud artikliga „Varjamine: samba salalepingud tõid tšehhidele lisamiljoneid“.