Sotsiaalministeerium laseb tervisekaitseinspektsioonil ja ravimiametil avalikkuses tekkinud vastuseisu tõttu uuesti läbi vaadata B-hepatiidi vaktsiini riigihanke konkursi, teatas BNS-ile sotsiaalministeeriumi pressiesindaja Sigrid Tappo.

“Kuigi välja valitud vaktsiin on ohutu, ei pea ministeerium tekkinud olukorras võimalikuks selle vaktsiiniga vaktsineerimist läbi viia. Samas on, arvestades B-hepatiidi laia levikut Eestis, imikute vaktsineerimine vajalik,” lisas ta.

Postimees kirjutas reedel, et sotsiaalministeerium otsustas imikute üleriigilise B-hepatiidivastase kaitsepookimise tarvis muretseda elavhõbedat sisaldavat vaktsiini, mis on Euroopa Liidus keelatud ja mida ei soovita ka siinsed arstid.

Tervisekaitseinspektsioon ja ravimiamet eelistasid riigihanke käigus Koreas valmistatud vaktsiini Euvax-B, mis sisaldab elavhõbedaühendit tiomersaali.

Sotsiaalministeeriumi rahvatervise osakonna juhataja Ain Aaviksoo põhjendas valikut sellega, et vaktsiin on riigile odavam kui teine, elavhõbedat mittesisaldav Inglismaal toodetud Engerix-B.

Postimehe andmetel maksis valitud vaktsiin 1,3 miljonit ning elavhõbedavaba vaktsiin veidi üle kahe miljoni krooni.

Aaviksoo hinnangul on hirm valitud vaktsiini kahjulikkuse ees põhjendamatu.

“Valitud arstimil ei ole ühtegi tõestatud tervisele kahjulikku toimet ning tõrge on vaid emotsionaalne,” sõnas ta.

Euroopa Liidu ja Ameerika Ühendriikide ravimiametid on soovitanud mitte kasutada elavhõbedaga vaktsiine, eriti vastsündinutel.