Välisministeeriumi pressiesindaja Minna-Liina Lind teatas Delfile, et ministeerium on ühenduses Peruu ametivõimudega ning aukonsuliga, et koguda juhtumi kohta teavet.

"Kuid eeluurimise ajal ei anta infot tavapäraselt kuigi palju. Samuti oleme olnud ühenduses kinnipeetute lähedastega. Kolmandate riikide siseasju ei ole võimalik kontrollida ega neisse sekkuda, küll aga saame me vastavalt Viini konsulaarsuhete konventsioonile nõuda, et Eesti kodanikest kinnipeetute kinnipidamistingimused ei erineks teiste kinnipeetavate tingimustest," ütles Lind Delfile.

"Aukonsul on palunud ametivõimudelt kokkusaamist arreteeritutega. Aukonsul peab veenduma, et kinnipeetutele oleks tagatud õigusabi ja et menetlus toimuks neile arusaadavas keeles," lisas Lind.

Nädal aega tagasi, eeede hommikupoolikul peeti Kagu-Peruus Alejandro Velasco Astete rahvusvahelises lennujaamas kinni kaks eestlannat - Anneli (19) ja Anne Maarja (22) - nende käsipagasist leiti ligi kuus kilo narkootikumi.

Eestlannadel oli plaan kokaiiniga lennata Cuscost Lima kaudu Brasiiliasse Rio de Janeirosse, kinnitab Peruu politseiorganisatsioon.

Kohaliku meedia teatel on tegemist esimese korraga, mil narkopolitsei on selles lennujaamas tabanud Eesti kodanikest narkomuuli, varem on vahele jäänud näiteks Itaalia, Hispaania ja Tšehhi kodanikke.