“Eestis välja töötatud e-riigi lahendusi hinnatakse nende efektiivse toimimise, töökindluse ja turvalisuse tõttu. Euroopa Liidu ja Aafrika ühisstrateegia rõhutab koostöövajadust IT-valdkonnas ning Eesti on valmis panustama IT lahenduste ülesehitamisse Aafrika riikides, sealhulgas Namiibias,” ütles Ilves.

Riigipea sõnul ootab Eesti Namiibia esindajaid tutvuma meie IT-alaste saavutustega ning osalema e-Riigi Akadeemia koolitusprogrammis. .

1990. aastal iseseisvuse saavutanud Namiibia sõlmis Eestiga diplomaatilised suhted 2004. aastal. Riigist on viimastel aastatel kujunenud eksootikast lugu pidavate Eesti turistide hulgas arvestatav sihtkoht.

Eile kohtus president Ilves ka Roheneeme saarte (Cabo Verde) peaministri José Maria Nevesiga. Kohtumisel käsitleti samuti IT-alase koostöö võimalusi, mida Eesti ja Cabo Verde esindajad on arutanud juba mitmel varasemal kohtumisel.

“Hindan kõrgelt Cabo Verde valitsuse huvi oma e-riigi süsteemide arendamisel ja Eesti kogemustega arvestamisel. Usun, et Eesti on konkurentsivõimeline nii kvaliteedi kui hinna poolest, meil on palju kogemusi spetsialistide koolitamise alal,” ütles Ilves.

Riigipea rõhutas, et pärast Eesti peamiste rahvuslike eesmärkide saavutamist Euroopa Liidu, NATO ja OECD liikmestaatuse näol on Eesti avardamas oma rahvusvahelise suhtlemise võrgustikku, sealhulgas ka Aafrikas.

1975. aastal iseseisvunud Cabo Verde sõlmis Eestiga diplomaatilised suhted 1991. aastal, senises riikidevahelises suhtluses annab tooni IT-alane koostöö.