Kuna rahalised võimalused on piiratud, ei saa IRL kõiki nõunikke erakonna palgale võtta. IRLi pressiesindaja Kaido Kuke sõnul jätkab osa IRLi nõunikest tööd erakonna kontoris, osa asub tööjõuturule ning osa panustab erakonna töösse edaspidi vabatahtlikult. Kes ja kuhu läheb, selgub lähinädalail.

Ministritel on Eestis tavaliselt 1-3 poliitnõunikku ning nende töölepingu pikkus sõltub sellest, kui kaua on ametis minister. Tavaliselt on poliitnõuniku ülesanne koguda ministri jaoks infot seaduseelnõude kohta ning vahendada teavet ministri, erakonna juhtorganite ning riigikogu fraktsiooni vahel. Ministri abi tegeleb peamiselt kohtumiste planeerimise ja igapäevase asjaajamisega.

Lisaks poliitilistele nõunikele abistavad ministrit eksperdid, kes ei pruugi erakonda kuuluda. Näiteks Juhan Partsi nõustas riigile kuuluvate äriühingute asjus kunagine Swedbanki grupi finantsjuht Erkki Raasuke, kes tegeles ka Estonian Airi ja maanteeameti probleemide lahendamisega.

Lisaks poliitnõunikele ministeeriumides on riigikogus esindatud erakondadel võimalik fraktsiooni juurde tööle võtta ka ametnikke. Mida rohkem on erakonnal Toompeal kohti, seda suurem on ametnike palgafond: 33 liikmega Reformierakonna fraktsiooni juures töötab 11 ametnikku, 22 liikmega IRL fraktsiooni juures 5 ametnikku. Kas mõni tööta jäänud poliitnõunik siirdub riigikogu palgale, selgub paari nädala jooksul.

Haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoo nõunik:

1. Andres Kaarmann - varem Loksa linnapea, 2009. aastast kaitseministri ning 2011. aastast haridus- ja teadusministri nõunik.

Kaitseminister Urmas Reinsalu nõunikud:

1. Mihkel Kübar - jõudis ministeeriumis töötada vaid paar kuud, varasem Jõgeva abilinnapea ja linnapea.
2. Rauno Veri - sidemees ministri ja ministeeriumi vahel, osales koosolekutel ja vahendas infot, kui minister polnud majas, aitas ministeeriumi avalike suhete osakonda. Oli ka Mart Laari nõunik. Edasisi plaane ei soovinud avalikustada.
3. Kati Kuusk - vahendas infot ministri, riigikogu ja valitsuse vahel, varem oli riigikogus IRLi fraktsiooni nõunik-sekretäriaadijuhataja.

Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Partsi nõunikud ja abi:

1. Madis Kübar - kogus ministri jaoks infot seaduseelnõude kohta, organiseeris ministri päevakava ja kohtumisi ning vahendas teavet fraktsiooni, erakonna juhtorganite ja ministri vahel. Eeldatavasti jääb erakonnaga seotuks ka tulevikus. Üks Res Publica asutajatest, IRLi eestseisuse liige, varem olnud riigikogus nõunik.
2. Jüri Raatma - pälvis eelmise aasta alguses avalikkuse tähelepanu sellega, et teenis poliitnõunikest kõige kõrgemat palka: 2012. aasta peale 32 436,84 eurot.
3. Sille Ader - ministri abi, olnud neli aastat Pirita halduskogu liige, korraldanud Pirita turul kogukonda ühendavaid jõululaatasid.

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seederi nõunikud ja abi:

1. Kalle Liebert - pikaaegne riigiametnik
2. Andres Luus - IRLi volikogu ja aukohtu liige
3. Gert Elmaste - ministri abi

Regionaalminister Siim-Valmar Kiisleri nõunikud:

1. Aivo Vaske - varem riigikontrolör Juhan Partsi ning rahandusminister Tõnis Paltsi nõunik. Pälvis 2004. aastal avalikkuse tähelepanu sellega, et hankis tudengitele mõeldud ISIC kaardi, mis tõendas, et ta õpib pedagoogikaülikoolis, kuigi selle õppeasutusega tal seos puudus. Asi kohtusse ei jõudnud, Vaske pidi riigile hüvitama 10 000 krooni uurimisega kaasnenud kulutuste eest.
2. Taavi Linnamäe - polnud IRLi liige, tegeles ministeeriumis kommunikatsiooni küsimustega, hetkel tegev oma kommunikatsioonibüroos Cloud Media.
3. Rasmus Pedanik - tegeles ministeeriumis kodanikuühiskonna arendamisega ja aitas välja töötada kodanikuühenduste rahastamise süsteemi, tõenäoliselt jätkab vabakonna arendamisega mõnes MTÜs.

Siseminister Ken-Marti Vaheri nõunikud ja abi:

1. Mariko Jõeorg - ministri õigusnõunik
2. Kert Karus - uus töökoht pole seotud avaliku sektoriga, Erakondade Rahastamise Järelevalve Komisjoni liige.
3. Anneli Egel - ministri abi