„Lapsed seisid järjekorras, lasid end pildistada ning said selle eest tasuta RC Cola purgi,“ kirjeldas üks lugeja Delfile saadetud kirjas. Pärast pildistamist küsiti osalistelt meiliaadressid ja isikukoodid.

Pildistamine toimus uue joogi RC Cola Kick veebimängu raames, mida Eestis turustab A. Le Coq.

Kampaanias kasutatakse vaid osa piltidest

Reklaamiagentuuri Taevas Ogilvy projetijuhi assistent Mari Sotter selgitas Delfile, et pilti tehti kõigist soovijatest, kuid RC Cola uue joogi kampaanias kasutatakse vaid täisealiste või siis nende laste pilte, kelle vanemad oma nõusoleku andsid.

Tema sõnul ei tahetud pildistamise ajal lihtsalt kedagi ära ajada. „Pildistama tuli palju noori, aga oli ka peresid ja vanemaid inimesi,“ lausus ta.

Sotteri sõnul küsiti pildistatutelt nimi, isikukood või sünnikuupäev ja elektronposti aadress, kuhu tehtud pilt mälestuseks saata. Esitatud andmete õigsust kinnitasid osalejad allkirjaga.

„Need pildid, mille kasutamiseks meil on nõusolek, läheva puzzlet meenutavasse veebimängu, mis on osa RC Cola uut purgijooki tutvustavast kampaaniast,“ rääkis Sotter.

Kokku osales tema sõnul neljapäeval Kristiine keskuses ja reedel Solarises toimunud pildistamisel sadakond inimest.

Kampaania pole kooskõlas heade kommetega

Andmekaitse inspektsiooni nõunik Stiina Liivrand pidas kampaaniat eelkõige headele kommetele mittevastavaks.

„Eelkõige ei ole selline kampaaniakorraldus kooskõlas heade kommetega, sest alaealine inimene, kellele kampaania suunati, ei pruugi mõista läbiviidava kampaania esmast eesmärki – koguda isikuandmeid edaspidiseks turundustegevuseks,“ selgitas Liivrand.

Liivrand märkis, et seaduse järgi võib andmeid koguda isiku nõusolekul. „Alaealise inimese puhul on nõusoleku andmise õigus lapsevanemal, vähemalt peab ta selle nõusoleku hiljem heaks kiitma,“ täpsustas ta.

Lastele tuleb selgitada

Inspektsiooni nõuniku sõnul oleks huvitav teada, kui paljud lapsevanemad üldse hiljem kuulsid, et lapselt nimi ja isikukood koos fotoga võeti. „Kas lastele selgitati, kes ja mille jaoks neid andmeid edaspidi kasutab,“ juhtis ta tähelepanu laste teavitamisele.

Andmekaitse inspektsioon soovitab lapsevanematel oma lastele selgitada, et enese isikuandmete loovutamisse tuleks suhtuda kahtlevalt ja kaalutledes.

Isikuandmete kaitse seadus kohustab enne isikuandmete töötlemise kohta nõusoleku küsimist andmete omanikule teatavaks tegema isikuandmete töötleja või tema esindaja nime ning isikuandmete töötleja aadressi ja muud kontaktandmed. Kui sellest ei teavitatud, on keeruline pöörduda andmete kasutamise nõusoleku tagasivõtmiseks.