Ärma talu peahoone on 396 ruutmeetri suurune kahekordne maja, mida nimetatakse ka külalistemajaks. EASi toetuse tingimused ei võimaldanud ehitada selle eest eluhoonet.

Esimesel korrusel on suur kaminaga ruum, mis on üheaegselt nii söögituba kui raamatukogu. Esimesel korrusel on ka köök. Külalistehoones on teisel korrusel kuus tuba, peo- ja kinosaal. Lisaks on kompleksis saunamaja, kelder, katlamaja ja nelja hektari suurune park.

EASi toetus saadi turismiobjekti rajamiseks. Mida siis külastajatele pakuti? 2007. aastal kirjutas Õhtuleht, et Ärma talu külastamise hinnad olid täiesti röögatud.

45 minuti pikkune ekskursioon talukompleksis maksis 465 krooni ühe inimese kohta. Grupis pidi olema vähemalt kaheksa inimest, kuid mitte üle 30. Euroopa tuntud muuseumite piletid olid tollal oluliselt odavamad.

Lõkke tegemine maksis hinnakirja kohaselt Ärma turismitalus 310 krooni, lemmiklooma kaasavõtmise eest küsiti samuti 310 krooni (üks päev), jalgrattarent oli 75 krooni tunnis, DVDsid sai tuppa laenata hinnaga 70 krooni tükk, last võisid teenindajad hoida 250kroonise tunnitasu eest. Esimene tund sauna neljale inimesele maksis 1620 krooni, järgmine tund 840 krooni.

Kõige kallim kahe inimese luksustuba kandis Erma Parki kodulehe andmetel Meri nime ja maksis 2974 krooni. Mõnevõrra odavam, kuid rahvusvahelisema tunnustusena mõeldud tuba maksis 2660 krooni ja selle uksel on silt Churchill. Natuke odavamad on tavalised kaheinimesetoad – mõlemad 1878 krooni. Üks neist on pühendatud Rootsi kuningale Gustav Adolfile ja teine USA presidendile Woodrow Wilsonile, kirjutas tollal EPL. Majas oli ka kaks üheinimesetuba.

Mis äriplaan see selline oli?

Milline oli täpselt Ilveste äriplaan, millega loodeti Viljandimaa metsade vahel nii kalli turismitaluga raha teenida? Me ei tea seda, sest EAS ei anna välja toetuse saanud OÜ Ermamaa äriplaani.

"Kuna taotlusega seotud dokumendid võivad sisaldada ärisaladust, ei saa me neid välja anda," teatas EASi kommunikatsioonijuht Kadri Kütt. Mis ärisaladust saab olla projekti juures, kus mingit äri kunagi ei toimunud? "Toetuse saamiseks esitavad taotlejad ka projekti äriplaani. Taotlejate esitatud dokumente ei saa me avalikustada ühegi projekti puhul," teatas Kütt.

Kümmekond aastat tagasi oli Ärma talu uudistes peamiselt seetõttu, et selle ehitamisega tegelenud Evelin Ilves ja ehitajad vaidlesid, kes kellele võlgu on.

Kui Ilvesest sai president, hakkas maksumaksja kinni maksma Ärma talu kulusid. Eelmisel aastal kulus selle peale 62 000 eurot. Kinni maksti kahe talutöötaja palgad, majanduskulud, sõidukite kulud jne. Maksumaksja tasus ka külalistemaja köögitehnika ja mööbli rendi eest, mille Ilvese perefirma seejärel jääkväärtusega välja ostis.

Turismitalust sai Ilvese kodu

Ärma talu ehitamisega tegelenud Evelin Ilves seal enam ei ela. Nad lahutasid eelmisel aastal ja Toomas Hendrik on juba abielus Evelinist üheksa aastat noorema Ieva Ilvesega. Ärma talu asju Evelin enam kommenteerida ei taha. Turismitalu rajanud firma läks Toomas Hendriku nimele.

Pärast Toomas Hendrik Ilvese lahkumist presidendiametist koondas presidendi kantselei kaks maksumaksja palgal olnud Ärma talu töötajat. Samuti lõpetas presidendi kantselei Ärmal olnud Toyota Hiluxi liisingumaksete tasumise ja andis auto liisingufirmale tagasi. Samas mingis ulatuses saab Ilves Ärma talu kulusid ka edaspidi maksumaksjale tasumiseks esitada.

Praeguseks on olukord selline, et turiste ei pea Toomas Hendrik Ilves oma talus võõrustama. Üksnes talle kuulub suur ja uhke talukompleks. EASilt saadud 190 000 eurost pidi ta tagasi maksma üksnes 19 000 ja ülejäänu kirjutas EAS korstnasse.

Huvitav, kas oma talus ringi käies mõtleb Toomas Hendrik Ilves nüüd rahulolevalt, et kümme aastat tagasi võeti vastu otsus mitte teha tavalist, paljude väikeste ja odava sisustusega tubadega turismitalu, vaid kohe alguses rajati kõigest mõned suured, korraliku viimistlusega toad, lisaks köök, suur avar elutuba raamatukoguga, saunamaja, kelder, tiik, iluaed ja muu korraliku elamise juurde käiv?