Lasnamäe 30ruutkilomeetrisel pinnal elab ligi 110.000 inimest, mis moodustab umbes kolmandiku Tallinna elanikkonnast. Sellest hoolimata on pealinna suurim linnaosa alati, selle asutamise algusest olnud alafinantseeritud, ütles Laanjärv ETAle.

“Mul on tunne, et Lasnamäe on olnud nagu prügikast, niisugune räpane tööstusrajoon, mis tekkis koos suurettevõtetega. Toodi siia tuhandeid inimesi, tehti poolikult asi valmis ja siis hakati mõtlema, mis nüüd edasi saab,” selgitas Laanjärv linnaosa vaeslapse ossa jäämist.

Tema sõnul on toimunud Lasnamäe areng kaootiliselt. “On olemas mingi 80ndatel aastatel tehtud detailplaneering, kuid see jäi lõpuni teostamata. Kui vahepeal tekkis kellegi soov midagi arendada, siis on detailplaneeringusse tehtud uus projekt, aga üldist nägemust Lasnamäe arengust pole olnud.”

Lasnamäe on suur territoorium ja selle asukoht on logistiliselt soodne — läbi Lasnamäe on võimalik pääseda nii Peterburi maanteele, Piritale kui ka Muuga sadamasse, aga seda ei ole osatud välja arendada ja müüa.

“Siia peale peaks tekkima mõtestatud tegevus ning selge nägemus sellest, milline on infrastruktuur, milline on teedevõrk ja kui palju kulub arenguks maksumaksja raha, kui suur osa on erakapitalil ja millised on võimalused korjata raha kõikvõimalikelt fondidelt. See on see informatsioon, mida alati tahavad teada investorid,” rääkis ta.

Lasnamäe arengukava jõustumiseks peavad selle oma heakskiidu andma nii Tallinna linnavalitsus, kui ka linnavolikogu. “Ja see peab olema raudne asi, mis elab üle mitu valimisperioodi ja on kohustuseks kõigile. Et kui volikogu kinnitab, ei hakkaks järgmised volikogud seda edaspidi muutma,” ütles Laanjärv.

Praegu algas Lasnamäel suure spordihoone ehitus, kavandatakse kiriku rajamist ning Laagna kiirtee väljaehitamist Peterburi maantee ja Piritani. Arenguplaane tehakse ka Lindakivi kultuurihoonega, kuhu linnaosa vanema sõnul on võimalik puhuda sisse samasuguse aktiivse elu nagu käib Kullo noortekeskuses.

“Lasnamäest on võimalik tekitada väga prestiižikas rajoon, kus kinnisvarafirmad hakkavad arendama oma kalleid projekte,” ütles Laanjärv.