"On täiesti selge, et selle loo puhul on tegemist Reformierakonna sisulise liidri Kristen Michali kättemaksuaktsiooniga eelmise nädala riigikogu hääletuse eest, kus me toetasime üksikvanemate elatisrahafondi loomist," kirjutas Mikser erakonnakaaslastele.

Mikser ütles Delfile, et kuna reformierakondlaste "avalik kiri" on tekitanud sotsiaaldemokraatide seas mõistetavat pahameelt ja küsimusi koalitsioonipartneri motiivide suhtes, siis pidas ta vajalikuks selle kirja tagamaid selgitada.

"Reformierakondlaste „avalik kiri“ haridusministrile on tendentslik ja vaenu õhutav ning ei põhine ei faktidel ega kainel analüüsil," ütles Mikser Delfile. "Sellise kirja meediale saatmise ainus eesmärk on teha valimiskampaaniat. Niisugusel viisil kampaania tegemine on aga ühiskonda vastandav ja lõhestav ning sellisena vastutustundetu."

Mikser rõhutas, et tema kiri oli isiklik ja suunatud SDE ministritele ja fraktsiooni liikmetele.

Mikser küsis enda sõnul Ossinovskile saadetud kirja tagamaade kohta ka Reformierakonna esimehelt peaminister Taavi Rõivaselt, kes olla kinnitanud, "et ei tea sellest asjast midagi ja temaga seda avaldust kooskõlastatud ei olnud". Seejuures ei välista Mikser erakonnakaaslastele saadetud kirjas, et Rõivast ei informeeritagi kõigist oravate tagatoa otsustest.

Ühtlasi manitses Mikser erakonnakaaslasi jääma kindlaks oma väärtustele ja poliitilisele kultuurile ja mitte korraldama omalt poolt selliseid allapoole-vööd vasturünnakuid.

Eesti Keele Instituudi direktor Urmas Sutrop ja kolm Reformierakonda kuuluvat gümnaasiumi direktorit tegid täna avaliku pöördumise, kus hoiatasid haridusminister Jevgeni Ossinovskit (SDE) pöördumise eest Elsa Gretškina pimedasse venestamise aega.

Haridus-ja teadusminister Jevgeni Ossinovski avaldas oma vastuses reformierakondlaste pöördumisele kahetsust, et sisulise hariduspoliitilise diskussiooni asemel on reformierakondlased
läinud taaskord rahvuskonflikti õhutamise ja sildistamise teed.

Riigikogu otsustas eelmisel teisipäeval teha valitsusele ettepanek töötada välja riikliku elatisabi fondi põhimõtted. Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) fraktsiooni esitatud eelnõu poolt oli 61 ja vastu üheksa riigikogu liiget. Ainsana hääletasid vastu kaheksa Reformierakond kuuluvat meessaadikut ja Aivar Riisalu (IRL). Reformierakonna koalitsioonipartner SDE toetas eelnõu.