"Eks see mõneti peegeldab ilmselt võimuvõitlust Laari erakonna sees. Tundub, et Mart Laari lähiringkond Isamaaliidu ajast on poliitiliselt areenilt mõnevõrra tõrjutud ja kindlasti on see ka üks põhjus, miks nad vajavad rakendust ministeeriumiaparaadis," ütles Mikser Delfile.

Mikser tunnistas, et ühest küljest on vajalik, et ministril oleks ministeeriumis ka teatav poliitiline kabinet, kuid kui ministeerium kujuneb parteikaaslastele poliitilise akadeemilise puhkuse ajal soojaks kohaks, siis on see kindlasti negatiivne. "Tegelikult juba ka valimiskampaania ajal mitmel puhul torkas silma, et IRL kasutas ministeeriumide administratiivset resurssi, et aidata kampaaniat läbi viia ja optimeerida erakonna tegevuse kulusid," märkis Mikser.

IRL ministeeriumides - Keskerakond linnavalitsuses

Mikseri sõnul saab tuua paralleele selle vahel, kuidas IRL kasutab oma mehitatud ministeeriume ja kuidas Keskerakond kasutab Tallinna linnavalitsuse aparaati.

Selles valguses võib tuua Mikseri hinnangul sarnasusi ka Evelyn Sepa nimetamisega kultuuripealinna juhatusse. "Kindlasti. Kui konkursi korraldaja leiab, et tema erakonnakaaslane ja pikaaegne poliitiline lähedane kaastööline on kõige sobivam kandidaat spetsialisti kohale, siis kindlasti paralleelid on olemas."

Mikser lisas, et kindlasti on erakondade liikmete hulgas häid spetsialiste ja ei saa eeldada, et nende šansid kandideerida peaksid olema kuidagi kehvemad, kui teistel, aga kui see hakkab kujunema reegliks, siis kindlasti on see probleem ja viitab sellele, et head tava alati ei järgita.

"Viis kuidas ta (Vahtre kaitseministeeriumisse - toim.) sinna sattus, kindlasti ei ole heade tavadega kooskõlas," ütles Mikser ja ei pidanud paljuks iseloomustada olukorda akronüümiga JOKK.

Kaitseministeeriumi avalike suhete osakonna nõuniku kohusetäitja kohale määrati minister Mart Laari erakonnakaaslane ja hea sõber Lauri Vahtre. Konkursi tingimuste üks oluline nõue oli doktorikraad, mis Vahtrel olemas on.