"SDE on alati olnud ja on ka edaspidi seisukohal, et Eesti okupeeriti Nõukogude Liidu poolt ja et Eesti okupeerimine ja liidendamine oli Stalini ja Hitleri omavahelise pakti otsene tagajärg," vahendas sotside pressiesindaja USA-s välislähetuses viibiva Mikseri sõnu.

"Samuti oleme alati pidanud vajalikuks kommunistliku režiimi kuritegude ühemõttelist hukkamõistmist. Õiguslik vastutus korda saadetud kuritegude eest on individuaalne, kollektiivne moraalne vastutus ei ole aga rahvuspõhine, seda peavad sõltumata rahvusest ja emakeelest kandma eelkõige need, kes oma tegevusega aitasid kaasa okupeeriva võimu ja seda juhtinud kommunistliku partei kuritegudele," ütles Mikser Delfile.

Mikseri sõnul okupatsiooni, kui fakti üle ei saa tõesti vaielda, aga tõsine ja liigselt politiseerimata ühiskondlik mõttevahetus valusatel teemadel on kindlasti vajalik, "kui soovime, et vene emakeelega inimeste enamuse arusaam Eesti lähiajaloost läheneks eestlaste omale." Seda mõttevahetust tuleb Mikseri arvates aga pidada vastutustundlikult, õhutamata ühiskondlikke pingeid ja vastandumist.

Delfi saadetud küsimusele, et kas sellised põhimõttelised erinevused erakondade arusaamade vahel võivad saada takistuseks sotside ja Vene Erakonna ühinemisele, Mikser ei vastanud.

Eile rääkis Vene Erakond Eestis esimees Stanislav Tšerepanov, et küsimus okupatsiooni teema puhul on selles, et siin lähtub kõik kahtlemata perekonnast ja ajaloolisest mälust. "Mõni kannatas Siberi laagrites, mõni koonduslaagrites, mõni sõdis ühel poolel, mõni teisel. On arusaadav, et me ei saa ega hakka siin rääkima millestki peale selle, et Nõukogude armee vabastas Euroopa fašismist. See on meie selge seisukoht,“ ütles Tšerepanov venekeelsele Delfile.

Tšerepanovi seisukohale oponeeris täna ka sotside juhatuse liige Eiki Nestor, kelle arvates pole siinkohal midagi arutada. "Siin pole mitte midagi kehtestada mitte millelegi, Eesti okupeeriti Teise maailmasõja jooksul. See on üheselt selge ja siin pole mitte millegi üle debateerida," ütles Nestor Delfile.

Vene Erakonna liitumist sotsidega on juba toetanud erakonna kongress ning ühinemislepingu jõustumiseks peab sellele oma heakskiidu andma ka sotside üldkogu, mis toimub 19. veebruaril.