„Ma ütlen ausalt, et praegusel hetkel on väga raske aru saada, mida ta teeb," ütles Mikser ETV saates "Kahekõne". "Ma sain aru tema kampaanialoogikast valimiste ajal, kui ta üritas mobiliseerida oma isiklikku tuumikvalijaskonda. Aga võrrelda demograafilisi protsesse maailmasõja ja repressioonide ja kahe okupatsiooni kahjuga? Eriti kui on vahetult eelnenud väljaütlemised, mis õigustavad Vene agressiooni Ukrainas?"

"Ma ei saa aru, millisele valijaskonna segmendile on see suunatud. Ma arvan, et paljud tema valijad ka väljaspool Tallinnat hoiavad peast kinni ja küsivad, mida ta teeb?“ arutles Mikser.

Tali pruuti vägisi tantsima ei võetud

Sotsiaaldemokraatide esimees Sven Mikser kommenteeris sotside ja oravate koalitsiooni sündi, et selleni viis eelkõige seniste valitsuspartnerite tüli.„Ega meie Tali pruuti Joosep Tootsi kombel vägisi tantsima ei tõmmanud. Eks me mõtlesime üsna põhjalikult järele, on selge, et meie programmilised seisukohad paljudes küsimustes väga lähedased ei ole ja mõnedes suisa vastandlikud,“ tunnistas sotside esimees.

Mikser ütles, et Siim Kallase naasmine tegi sotsidele otsuse mõnevõrra lihtsamaks – Mikseril endalgi on Kallasega valitsuses olemisest positiivsed mälestused ja austus tema vastu. Kallas on väga kogenud läbirääkija, samuti saanud sedavõrd eurooplaseks, et paljudes küsimustes oli ta sotsiaaldemokraatidele võib-olla lähemal kui alaliselt Eestis elanud reformierakondlased,“ nentis Mikser. Ta möönis siiski, et ka Kallas on vastuoluline isiksus.

Kas sotsid oleks eelistanud  pärast Kallase lahkumist peaministrina Hanno Pevkurit? „Me ei vali teiste erakondade liidreid. Pevkuri ja Rõivase vahe tema hinnangul väga suur ei ole. „Mõlemad noored ja mõlemal ministrikogemus olemas.

Mikseri sõnul püüdis IRL viimases hädas erinevaid koalitsioonivariante
välja pakkuda, tulles ka sotside juurde. „Oli soove moodustada
vähemusvalitsust sotsidega, või siis ka ettepanek moodustada sotside
vähemusvalitsus koos Keskerakonnaga,“ ütles Mikser. Ta lisas, et
vähemusvalitsus tema arvates hea mõte siiski ei ole. „Minu hinnangul
IRLi eesmärgiks olid nurjata koalitsiooniläbirääkimised, et vana
koalitsioon kokku lappida,“ leidis Mikser.

Siim Kallase lahkumisel kaks põhjust

Mikseri arvates oli Kallase lahkumisel kaks peamist põhjust, ta viitas, et sarnaseid põhjuseid toob välja ka tänane Eesti Ekspress. „Ma usun, et üks asi oli see, et ta ei oodanud sedavõrd intensiivset ajakirjanduslikku klaperjahti ja juba väga vanade sündmuste päevavalgele tuhnimist. Ta polnud valmis andma neid vastuseid, mida taheti,“ ütles Mikser.

See ei tähendavat aga, et ajakirjanduse uurimine oleks kohatu olnud. „Tuleb aktsepteerida tõsiasja, et 20 aastat tagasi tehti Eesti poliitikas ja panganduses asju, mis oleks tänapäeva standardite järgi kahtlased või kohatud, aga kindlasti tuleb asju hinnata oma aja kontekstis. See ei tähenda muidugi, et poliitikutel ei tohi olla ammendavaid ja arusaadavaid vastuseid. Põhjust peeglisse vaatamiseks on nii Kallasel kui ajakirjandusel,“ kommenteeris Mikser.

Kuid ajakirjanduse tegevus polnud tema hinnangul ainus, mis Kallase kukutas. „Teine põhjus kindlasti oli see, et Kallas saabus arusaamaga, et teda oodatakse raskel hetkel erakonda päästma. Naastes ta leidis, et mitte kogu erakond ei arva, et ta vajas päästmist,“ leidis Mikser.