„Olles tegelenud viimastel aastatel diplomaatiaga, ei ole kindlasti mõtet ennetavalt ajakirjanduse vahendusel joonistada kuhugi mingeid jooni, mis võivad hakata iseenda tegevusvabadust piirama,” vastas Mikser küsimustele, kas nad on valmis Reformierakonnaga läbi rääkima juhul, kui erakond peaks pärast Keskerakonna koostööst loobumist väiksemate parlamendierakondade poole pöörduma.

„Kui meil on võimalik mingil viisil olulist osa oma programmist ellu viia, siis loomulikult on see meie esimene eelistus. Kui mitte, siis parlamendis on ka opositsioonil oma roll ja ka opositsioonist on võimalik siiski protsesse mõjutada päris märkimisväärselt ja sillutada teed tulevale valitsusse minekule,” viitas Mikser, et esimene eelistus on siiski koalitsiooni pääsemine-

„Eks Kaja Kallas ja tema tiim peavad nüüd otsustama, mida nad teevad. Eks me vaatame – kui meie juurde tullakse, siis me kuulame kindlasti tähelepanelikult jutu ja ettepaneku ära. Me ennetavalt ei hakka ütlema ei ega jaa.”

Mikser leidis aga, et Reformierakond pole valimiste võtjana näidanud välja piisavalt mõistmist teiste erakondade suhtes: „Eks sotsiaaldemokraatidel on ka oma soovid ja omad arusaamad, mida tuleks nelja aasta jooksul ära teha. Poliitikas on nii, et võit, kui pole just absoluutne enamus parlamendis, kohustab teatud empaatiale nende suhtes, kes alla jäid. Praegu tundub, et Reformierakond pole võidueufoorias üles näidata mõistmist selle suhtes, et ka neil, kes vähem hääli ja parlamendikohti said, on täiesti legitiimne õigus kaaluda ja vaagida ja otsustada üht- või teistpidi.”

Keskerakonna otsus tuli Mikserile üllatusena. „Ma eeldasin, et läbirääkimistele siiski minnakse. Ma polnud väga veendunud, et läbirääkimised tulemusi annavad, aga tundub, et Kaja Kallas on natukene üle mänginud: on liiga palju sildu enne ära põletanud ja läinud võib-olla liiga arrogantselt Keskerakonnaga läbirääkimistesse. Ta on andnud lauale väga keerulise paketi väga jäikadel tingimustel. Ma ei ole Keskerakonna sisemise arutelu juures olnud, aga ju tundus, et sellistel tingimustel pole Keskerakonnal võimalik oma valijat rahuldada, et see „ei” nii kiiresti tuli,” leiab Mikser.

Samal ajal, kui Reformierakond otsustas läbi rääkida Keskerakonnaga, teatas Isamaa, et võtab koalitsiooni loomiseks ühendust EKRE ja Keskerakonnaga. Mikser leiab, et isegi kui Isamaa jõuab koalitsiooni teiste partneritega, saab seal olema tunda EKRE mõju. „Mina olen öelnud, et ma näen suurel määral neid 31 konservatiivi ehk EKRE-t ja Isamaad ühe blokina. On selge, et isegi kui Isamaa peaks olema mingis valitsuses, kust EKRE on väljas, siis EKRE-l on tegelikult olemas kõik hoovad, et Isamaa käitumist kontrollida. Nii et kindlasti on teatud loogika, et nad on ühel pool rindejoot, olgu see koalitsioonis või opositsioonis.”