Mikser tõi välja mitmed viimase aja positiivsed momendid Afganistanis. Ta märkis, et Afganistani rahvuslike julgeolekujõudude arv ja võimekus kasvavad pidevalt ja seda suuresti tänu NATO väljaõppemissioonile, mis täidab oma eesmärke kavakohaselt või isegi ennetähtaegselt. Olulist edu on saavutatud ka vastupanuliikumise juhtide tabamisel ja see on tõsiselt mõjutanud vastupanuliikumise võimet tavarünnakuid korraldada. Üldise arenguna tõi ta esile, et kui kümme aastat tagasi oli vaid üheksal protsendil afgaanidest ligipääs põhilisele arstiabile siis praegu on see ligi 85 protsenti.

 „Talibani võimu ajal käis koolis üks miljon last, kuid praegu seitse miljonit ja üks kolmandik neist on tüdrukud. Afganistanis on välja kujunenud ka elav ja vaba meediasektor ja enam kui viis miljonit Afganistani põgenikku on naasnud koju,“ sõnas MIkser.

Edasistest väljakutsetest märkis Mikser, et tõsist muret tekitab Afganistani julgeolekujõudude etniline koosseis ja jätkusuutlikkus. „Tsiviilohvrite arv kasvab jätkuvalt, eelmisest aastast alates on see kasvanud rohkem kui 100 protsenti, olgugi et 80 protsenti neist põhjustab vastupanuliikumine. Veel üks probleem on korruptsioon, nagu ka Afganistani majanduse jätkusuutlikkus pikemas perspektiivis.
Üldiselt on julgeoleku ja valitsemise vallas saavutatud edu veel habras ja ebapüsiv,“ sõnas ta.

Mikser nägi tuleviku osas siiski nii USA-s kui Euroopas valitsevat teatavat segadust praeguse eesmärgi osas Afganistanis. Ta küsis, et kas selleks, et ära hoida al-Quaeda naasmist Afganistani, piisab selle konkreetse terrorivõrgustiku tuumiku kõrvaldamisest? „Või peaksime jätkama, kuni Afganistani sisetingimused ei võimalda enam kunagi ühelgi terrorivõrgustikul sellel maal võimu võtta ega varjupaika otsida? Kui USA ja tema liitlased suudavad tappa või kinni võtta piisava hulga peamisi al-Quaeda liidreid, kas see tähendab siis, et Afganistani kohalik julgeolekuolukord on valmis üleminekuks?“

Märgitud Afganistani raport on kavas heaks kiita assamblee esmaspäevasel plenaaristungil. Lisaks Mikserile osalevad NATO PA-l Bukarestis veel delegatsiooni esimees Marko Mihkelson ning Mati Raidma ja Kadri Simson.