Valimiste vahelisel ajal vahepeal isegi favoriidi staatusesse tõusnud sotsid põrusid valimistel täielikult. Sotsiaaldemokraatidele antud häälte protsent langes ja erakond kaotas riigikogus neli kohta.

Erakonna esinumber Mikser ise sai mitu tuhat häält vähem kui 2011. aastal, kuigi kandideeris eelmise korraga võrreldes suuremas ringkonnas.

"Eks alati tahaks paremat," kommenteeris valimistulemusi Mikser. Ta ütles, et analüüside aeg leidmaks, mida sotsid valesti tegid, on veel ees.

"On selge, et kampaania lõpp läks väga vastandavaks ja hirmutavaks," ütles Mikser. Tema sõnul oli lõpuks ikkagi edukas Reformierakonna Keskerakonnale vastandamise kampaania.

"Loodan, et Reformierakonna poolt valinud hääletasid programmi ja konkreetsete kandiaatide poolt, aga kõhutunne ütleb, et paljud ei valinud mitte Reformierakonna poolt, vaid valisid Keskerakonna vastu," ütles Mikser.

Mis puudutab tema jätkamist erakonna esimehena, jättis Mikser otsad lahtiseks. "Ma kindlasti ei kiirusta valimisjärgsel hommikul rätikut nurka viskama." Samas ei välistanud ta tagasiastumist. "Mul pole soovi tooli külge klammerduda." Ta kinnitas kavatsust jätkata Eesti poliitikas.

Eile öösel käis Mikser Reformierakonna peol peaminister Taavi Rõivast valimisvõidu puhul õnnitlemas. Üheskoos vaadati ka valimistulemused üle ja hinnati, milliseid koalitsiooni tegemise võimalusi valimistulemus annab.

Valimised võitnud Reformierakonnal on õigus teha valitsus ja kutsuda koalitsiooniläbirääkimistele need erakonnad, keda Reformierakond oma valitsuses näha soovib. Sotsid ootavad praegu Mikseri sõnul Reformierakonna kutset, et seejärel koalitsiooniläbirääkimistega pihta hakata.

Koalitsiooniläbirääkimistel tõstavad sotsid oma tavalised sotsiaalmajanduslikud teemad nagu laste heaolu, rändeküsimused ja tööhõive.

Reformierakonnal ja sotsidel pole riigikogus piisavalt kohtasid, et kahekesi valitsemist jätkata. Kes kolmandaks võetakse, on Mikseri sõnul Reformierakonna otsustada, aga valijate toetus uutele riigikokku saanud erakondadele viitab tema sõnul, et üks neist tuleks valitsusse kaasata.