„Meie ettepanek on toetada kõiki lapsi ja seda mitte üheksa euro, vaid 38 euroga kuus. Me ei nimeta oma ettepanekut reformiks, vaid lastetoetuste tõusuks. Selle alusel tõuseksid lastetoetused tuntavalt ja sellisel moel, et ei riivata mitte kellegi väärikust,“ ütles Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Sven Mikser.

Tuleva aasta eelarves kaitsevad sotsiaaldemokraadid ka avaliku sektori palgatõuse suuremas mahus, kui eelarvekava ette näeb. „Valitsus nagu ei teaks, kuidas käitub tänasel päeval palkadega erasektor. Seega ei saa olla mitte ühtki mõistlikku seletust, miks ei taastu näiteks politseinike ja päästjate astmepalgad masueelsel tasemel. Või miks ei saavutata õpetajate ja kultuuritöötajate palkades neile ammu lubatud taset,“ märkis Mikser.

Ta avaldas kahetsust selle üle, et valitsusele käib üle jõu tervishoiutöötajate palgaleppe täitmine, mistõttu võetakse 3,5 miljonit eurot töötute abiraha realt. „Kaua me niigi raskustes inimeste arvel ots otsaga kokku tuleme? Arstid, õed ja residendid ei soovi töötute arvel palgalisa, samale järeldusele võiks jõuda ka riigikogu. Riigimehelik on võtta see summa valitsuse reservfondi „katuserahast,““ leidis Mikser.

Sotsiaaldemokraadid ei lepi patsientide omaosaluse suurendamise ehk siis visiidi- ja voodipäevatasu tõstmisega. Vajalikud miljonid eurod on võimalik leida ravikindlustuse reservidest.

Erakonna kompleksne muudatusettepanek sisaldab ka vajalike kulutuste katteallikad. „Me parandame valitsussektori tasakaalu näitajaid ja hoiame kokku 200 miljoni euro jagu reserve. Riiki, kus ülim väärtus on eelarve ja mitte inimesed, jääb lõpuks rahandusminister üksinda,“ sõnas Mikser.