Enne Laari ametisse kinnitamist riigikogus peetud kõnes lausus Mikser, et sotsiaaldemokraatide hinnangul ei peaks ega tohiks Eesti Panga juhtimine olla parteipoliitiline. Seetõttu tundsid nad siirast heameelt, kui Ilves lubas esitada riigikontrolöri, riigikohtu esimehe ja Eesti Panga nõukogu esimehe kandidaatideks poliitiliselt sõltumatud isikud.

"Kahjuks pidime tundma pettumust, kui avalikuks sai kandidaat Eesti Panga nõukogu esimehe kohale. Kui president Mart Laari kandidatuuri esitas, siis nimetas ta oma kandidaati tegevpoliitikast taandunuks. Seetõttu oli eriti kummastav kuulda sellele vahetult järgnenud IRL-i esimehe Urmas Reinsalu kinnitust, et panga nõukogu juhina ei jää Mart Laar poliitikast kõrvale," lausus Mikser.

"Samuti oli kummastav kuulda Mart Laari enda teadet selle kohta, et ta ei kavatse erakondlikku kuuluvust peatada. Teadmata täpselt, kuidas ja millises sõnastuses Ilves ja Laar oma vestluses viimase edasist poliitilist aktiivsust käsitlesid, tuleb tõdeda, et president on täna pandud ebamugavasse olukorda," lisas Mikser.

Ta tsiteeris seejärel eilset Eesti Päevalehte, kus Ilves lausus, et "riigikontrolöriks esitasin Tartu Ülikooli endise rektori Alar Karise ja parlament nimetas ta ametisse. Keegi ei arva, et Alar Karis on poliitik. Riigikohtu esimehe kandidaadina esitasin parlamendile Priit Pikamäe, samuti poliitiliselt sõltumatu ja erakordselt tugeva ja professionaalse juristi. Mis puudutab Mart Laari, siis jah, ta on ühe erakonna auesimees, aga teisalt kõigile silmnähtavalt tegevpoliitikast eemale ja kõrvale tõmbunud. Oleks sisepoliitiliselt asjatundmatu nimetada Mart Laari veel aprillis 2013 päevapoliitikuks."

Mikser oli Ilvesega täiesti nõus Karise ja Pikamäe suhtes. "Panga nõukogu kandidaadi osas olen presidendiga paraku täiesti eri meelt. Ühe erakonna auesimehena ei ole Laar kindlasti oma erakonnast täiesti sõltumatu. Ja kui lugeda näiteks Mart Laari käesoleva aasta 23. veebruaril Postimehes ilmunud intervjuud, siis ei kõnele ka seal väljendatud Eesti sisepoliitikat puudutavad seisukohad hoopiski mitte päevapoliitikast tagasitõmbumisest, pigem vastupidi," kritiseeris Mikser.

Mikser meenutas ka Eesti panga eelmist presidenti Andres Lipstoki, kes oli enne ametisse valimist poliitik ja tuletas meelde, et Lipstok taheti asendada samasse erakonda kuuluva rahandusminister Jürgen Ligiga. "Kuna Eesti Panga presidendi ametikoha taaspolitiseerimine ebaõnnestus, siis ilmselt soovitakse nüüd poliitilist kontrolli panga üle tugevdada just panga nõukogu esimehe ametikoha kaudu," süüdistas Mikser.

Samuti kartis Mikser, et Laari panemine Eesti Panga nõukogu juhiks võib takistada VEB fondi skandaali uurimist.